Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt: Individualism vägen till frihet

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt sa i sitt avslutningstal på stämman på söndagen att man måste satsa hårdare på pensionärerna, invandrarna, vården och miljön. Moderaterna måste förbättra politiken ytterligare inför nästa val, menade Reinfeldt.

– Vi behöver också gå igenom vår verktygslåda, hur vi ser på dessa frågor. Och vi ska göra det i ett seriöst långsiktigt utvecklingsarbete för att precis som många av er andra sa göra miljöpartiet onödiga i svensk politik.

Partiets grundval
I sitt tal utgick Fredrik Reinfeldt från individualism som vägen till frihet. Det är partiets grund och på den ska partiets politik på olika områden bygga.

Partimedlemmarna måste nu lyssna till folk och hur de vill lösa olika problem, enligt Reinfeldt. Exempelvis måste politikerna inse att pensionärerna kan fatta sina egna beslut när de behöver hjälp och omsorg.

Samma sak gäller för invandrarna. Integrationen har misslyckats hittills och det måste ändras genom ökad frihet.

– Möt människors vilja att stå på egna ben också när de kommer från andra länder. Det är vi inte tillräckligt bra på i Sverige. Vi försöker förbättra oss, men jag tror att vi har mycket mer att göra kring detta.

Sänkt skatt
Men fortsatta skattesänkningar är fortfarande ett mål för Reinfeldt.

– Låt oss bli ett skatteparadis för dem som tjänar minst. Därför att vi vet det betyder så mycket för social rörlighet. För möjlighet att gå från utanförskap och komma i på arbetsmarknaden det vore väl en udda idé.

På förmiddagen drabbades partiledningen av sin enda förlust på stämman. En motion om att slopa spelmonopolet gick igenom. Med tillägget att bolaget Svenska Spel ska säljas något finansminister Anders Borg motsatt sig.

Efter beslutet vill inte Anders Borg säga om han ska verka för en försäljning av svenska spel, eftersom frågan utreds.

– Vi ska ju fortsätta att bereda den här processen på ett bra sätt och vad det slutar i det ska ju inte jag förskriva utan utredningen har ju sina direktiv och jobbar utifrån dem, säger Anders Borg.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".