Nyckelpersoner saknas i Darfurförhandlingar

Fredsförhandlingarna om Darfur har fortsatt på sin andra dag och frågan om de rebellgrupper som inte har kommit till mötet har dominerat även den andra dagens förhandlingar.

Dag två av fredsförhandlingarna om Darfur i Libyen har inneburit tid för djupare diskussioner med närvarande rebellrörelser, det internationella samfundet och företrädare för det civila samhället.

Dominerat samtalen
Men diskussionerna om de rebellgrupper som inte är närvarande har dominerat samtalen även på söndagen. Enligt nyhetsbyrån AFP har rebellgrupper på plats begärt att förhandlingarna ska skjutas upp och återupptas först när samtliga grupper är närvarande.

Nu diskuterar man om det är möjligt att skicka ut medlare till de grupper som saknas eller om det går att övertala dem att komma till mötet i Sirte.

Fredsförhandlingarna om Darfur medlas av FN och Afrikanska unionen, men det pågår utan att företrädare för de två mest betydelsefulla rebellrörelserna, Rörelsen för rättvisa och jämlikhet, JEM och Sudans befrielsearmé SLA-Unity, är på plats.

De bojkottar mötet eftersom de inte anser att förberedelserna varit tillräckliga och att för att alltför många mindre rebellgrupper har bjudits in.

Nyckelpersoner saknas
Eftersom nyckelpersoner saknas, är den stora frågan om fredssamtalen i Libyen kommer att kunna åstadkomma något, eller om det blir ett nytt misslyckande, liksom det fredsavtal som slöts i Abuja i Nigeria i fjol. Sen dess har konflikten trappats upp och rebellgrupper har splittrats i mindre fraktioner.

Sudans regering har tillkännagett ett ensidigt eldupphör för Darfur, det återstår att se om det efterlevs och om fler grupper ansluter.

Margareta Svensson, Johannesburg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".