Risk för avvisning trots oro i Afghanistan

Trots att säkerhetsläget i Afghanistan är mycket osäkert fortsätter Sverige att avvisa människor till Afghanistan. På måndagsmorgonen kommer uppgifter om att fyra personer dödats och flera skadats i ett självmordsattentat.

Just nu sitter två afghaner på Migrationsverkets förvar i Flen. Vilken dag som helst kan de avvisas till det oroliga området i centrala och södra Afganistan.

– Jag kan inte tänka på den. Jag försöker men jag kan inte tänka på den. Situationen i Afghanistan är väldigt dålig. Jag tycker att de skickar afghaner till Afghanistan så betyder det att det inte finns några rättigheter för asylsökande i Sverige, säger Hayat Hasani.

Fått avslag
Hayat Hasani har varit i Sverige i fyra år. Nu är han en av flera hundra afghaner som under våren och sommaren fått avslag från Migrationsverket och Migrationsdomstolen.

Situationen i Afghanistan är orolig och har under det senaste halvåret, enligt flera bedömare, förvärrats ytterligare.
– Det är inte alls uteslutet att vi kommer med ett vägledande beslut inom kort, när det gäller Afghanistan. Men vi fattar beslut varje vecka, kanske varje dag när det gäller afghanska ärenden, säger Dan Eliasson, som generaldirektör på Migrationsverket.

Nytt beslut
Trots att Migrationsverket inom kort på nytt förväntas ta ställning till läget i de oroliga delarna av Afghanistan, fortsätter verket att avvisa dit.

De som får avslag överlämnas till polisen trots osäkerheten. Under augusti och september har fyra personer som fått avslag avvisats med tvång.

– Migrationsverket borde internt ha meddelat att inga ärenden ska överlämnas till polis och jag anser också att Migrationsverket borde ha informerat polisen om att man inte skulle ta några i förvar i vart fall fram till den stund som Migrationsverket har bedömt hur situationen i Afghanistan ser ut, säger Anders Sundquist, som är chef för rådgivningsbyrån för asylsökande flyktingar.

Inte vänta
Men Migrationsverket kan inte vänta med besluten. 

– Vi kan inte vänta i vårt beslutsfattande på något sätt. Vi ska på samma sätt som andra rättsliga myndigheter fatta beslut på den kunskap vi har, säger Dan Eliasson.

Hayat Hasani vet inte vilken dag han kommer att avvisas. Han kommer från Ghazni i centrala Afganistan, som är ett av de områden som UNHCR anser är för farligt för flyktingar att återvända till.

– Det finns ingen säkerhet där. Det finns ingen lag eller regering. Det är talibaner som är där, säger han. 

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se
SR Sörmland
nyheter@sormland.sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".