Littorin vill få fler i instegsjobb

Satsningen på instegsjobb, som skulle bli invandrarnas väg in på arbetsmarknaden, tycks ha misslyckats. Bara 163 personer har fått instegsjobb.

Nu vill arbetsmarknadsminster Sven-Otto Littorin veta varför så få fått jobb.

– Jag tycker att det är lite klent, ska jag säga. jag hade gärna sett att det hade varit fler. Det vi nu försöker göra är att titta över om det är ett strukturellt problem, genom att det tar lite tid för den här konstruktionen att få genomslag, eller är det ett informationsproblem, som vi kan förbättra, frågar sig arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Finns det anledning att göra om det?

– Det tycker jag är lite för tidigt att säga, men däremot har vi ögonen på det. Då får man vara beredd att förändra om man inte når så långt som man vill, säger Littorin.

Infördes i juli
Instegsjobben, som skulle gå till personer som fått uppehållstillstånd de senaste 18 månaderna, infördes den andra juli.

Invandraren ska kombinera en anställning med studier i svenska. Arbetsgivaren får en minst halva lönekostnaden subventionerad.

I partiledardebatten för två veckor sedan var statsminister Fredrik Reinfeldt positiv till hur instegsjobben fungerat.

– In i jobb, ge ett stöd så att man samtidigt kan studera. Det har börjat fungera. Det kom vid halvårsskiftet, sa Reinfeldt.

Färre än väntat
Men i slutet av september var det bara 163 personer, som hade instegsjobb. Det är långt mindre än vad Littorin hoppats på.

Frågan är om arbetsgivarna tycker att det är osäkert och krångligt att anställa någon, som samtidigt ska läsa svenska.

– Jo, så kan det naturligtvis vara. Men för den enskilde som har kommit till Sverige med invandrarbakgrund, är just den kombinationen en nyckelfaktor för att få integrationen att fungera. Det är därför som vi gärna ser en kombination av jobb och språk, säger Sven-Otto Littorin.

För lite information
Arbetsmarknadsminister Littorin misstänker att arbetsgivarna inte fått tillräcklig information om instegsjobben.

Tjänstemännen på arbetsmarknadsdepartementet ska nu se om de kan hitta en förklaring. Visar det sig instegsjobben är feltänkta, kan systemet läggas ner, säger Littorin.

– Vi ska utvärdera. Vi ska se vad det är som gör att det tar längre tid än vad vi hade hoppats och vi ska vara beredda att förändra eller göra något annat, om det är det som ger ett bättre resultat, säger Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".