Fler flyger till Asien via Helsingfors

Framgången för det finländska flygbolaget Finnairs satsning på Asien håller i sig. Passagerarna blir alltfler och också många svenskar väljer att flyga finländskt när de skall resa österut.

Knappast på någon flygplats i Norden ser man så mycket kineser, indier och japaner som på Helsingfors-Vanda flygplats i Finland.

Det är ett mycket konkret och synligt resultat av flygbolaget Finnairs hittills framgångsrika Asiensatsning.

Bolaget flyger nu till tio städer i Kina, Indien, Japan och Thailand medan den stora nordiska konkurrenten SAS bara flyger till tre.

Finnair kommer att lägga till fler destinationer. Närmast står Sydkorea i tur.

Affärsidén är att Helsingfors ligger perfekt till om man vill flyga den kortaste sträckan mellan Europa och avlägsna mål i Asien.

Många har nappat på det påståendet även om det för de flesta innebär en mellanlandning och flygbyte i den finländska huvudstaden.

Asientrafiken har hela tiden ökat. Förra året med 30 procent. Och i år tycks det hålla i sig.

I september ökade den med nästan 30 procent jämfört med september förra året. Räknat över en femårsperiod handlar det om en tredubbling av trafiken.

Av Finnairs intäkter från reguljärflyget kommer nu nästan hälften från Asientrafiken och anslutningsflyget till de avgångarna.

Också många svenskar väljer nu att byta flyg i Helsingfors på resor mot Indien och Fjärran Östern. Förra året ökade antalet passagerare som flög med Finnair från Sverige till Asien men hela 70 procent.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".