"Ett angrepp mot norra Irak ett angrepp mot alla kurder"

Under helgen som gick dödades minst 20 medlemmar av den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan i en militär operation i östra Turkiet, det uppger turkiska TV-kanaler. I sydöstra Turkiet, vid gränsen mot Irak, är många oroliga för ett annalkande krig. Borgmästaren i staden Yuksekova säger att konsekvenserna av en militär operation skulle bli katastrofala.

De senaste veckorna har strider mellan turkiska soldater och PKK-gerillan krävt minst 100 dödsoffer, och Turkiet hotar att gå in i det kurdkontrollerade norra Irak, där gerillan har baser.

– Ett angrepp mot norra Irak är ett angrepp mot alla kurder. Det skulle leda till inbördeskrig mellan turkar och kurder här i Turkiet, säger Mehmet Salih Yildiz, borgmästare i Yuksekova.

Radikal
Staden är en av de mest radikala i de kurddominerade, sydöstra delarna av Turkiet. Här är det svårt att hitta någon som inte stödjer eller åtminstone uttrycker stor förståelse för PKK-gerillan.

Borgmästaren själv hade två söner som dödats när de slogs för PKK, en 32-årig dotter är fortfarande med gerillan uppe i bergen. Mehmet Salih Yildiz har åtalats mer än 20 gånger för att stödja den terrorstämplade rörelsen och han säger att han säkert kommer åtalas igen när den här intervjun sänds.

Minst 30 000 människor har dödats sedan PKK började slåss för ett eget land för 23 år sedan. Värst var striderna för femton år sedan.

Spänt
De senaste åren har det varit relativt lugnt och EU-sponsrade reformer har gett kurderna större rättigheter. Men nu är invånarna i Yuksekova oroliga att de senaste årens landvinningar ska gå förlorade om ett krig bryter ut, det märks tydligt att läget är mycket spänt så här nära den irakiska gränsen.

Runt staden syns arméposteringar på varje kulle, 100 000 soldater finns i området nu. Längs vägarna letar soldater efter nedgrävda landminor och med några kilometers mellanrum kontrolleras alla bilar och passagerarna frågas ut av militären.

Terroristklassat
EU och USA har klassat PKK som terrorister men många här ser dem som de enda som kämpar för deras rättigheter. PKK är emot våld, men det är det enda sättet få den turkiska staten att lyssna, hävdar Mehmet Salih Yildiz.

– Om Turkiet vore demokratiskt, skulle PKK inte ta till våld, säger Mehmet Salih Yildiz kurdisk borgmästare i staden Yukeskova.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".