Kina: fler barn föds med missbildning

I Kina rapporterar statliga myndigheter att antalet missbildningar hos barn har ökat kraftigt sedan 2001. Orsaken till ökningen sägs vara miljögifter.

Kinas miljöföroreningar leder till fler missbildningar hos barn, och sedan 2001 har antalet missbildningar ökat med nästan 40 procent. Det rapporterar Kinas centrala Befolknings- och familjeplaneringskommission, som beräknar att mellan fyra och sex procent av alla kinesiska barn nu föds med någon missbildning.

Kemikalier och kol
Den kinesiska myndighetsrapporten beräknar att en tredjedel av de missbildade barnen dör av sina skador medan 40 procent får något handikapp. Värst är det i den ökänt förorenade provinsen Shanxi i centrala Kina. Där tillverkas kemikalier och där finns också stora koldistrikt.

Miljöförstöringen i Kina har accelererat sedan 1980-talet efter att den ekonomiska utveckling drog igång. Nu beräknas 25 procent av vattnet i Kinas sju största floder vara så förorenat att det kan orsaka skador på huden, och hundratals miljoner människor saknar tillgång till säkert dricksvatten.

Struntar i lagen
I kinesiska städer är svåra luftföroreningar snarare regel än undantag, och Världsbanken beräknar att nästan en halv miljon kineser dör i förtid varje år på grund av miljögifterna.

De senaste åren har Kinas centralregering börjat tala mer och mer om miljöskydd, och miljölagstiftningen har blivit mer omfattande. Men trots att lagarna blir strängare fortsätter ofta lokala industrier att strunta i dem.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".