Tapani Hallikainen. Foto: Peter Öberg/SR.

Få ryssar handlar i Tornedalen

Ett år efter invigningen av Ikea-varuhuset i Haparanda-Torneå och med alla de företagsetableringar som följde står det klart att besökssiffrorna överträffar förväntningarna. De nya jobb som kommunen hoppats på har också blivit verklighet men de rika ryssar som man hade hoppats skulle resa till Tornedalen för att handla har uteblivit.

Kjell Hjelm är styrelseordförande i reseföretaget R-line som hade hoppats få köra mellan 15 och 25 busslaster ryssar till Tornedalen varje månad. Men så har det inte blivit.

– Vi skjutsar inte så många med buss nu, det är så begränsat så det är inte klokt. Det rör sig om ett par-tre bussar i månaden så det är inga mängder, säger han.

Få ryssar
Nej, ryssarna kommer inte med buss utan med personbil, säger haparandabor som jag pratar med, men under två dagars vistelse i Haparanda ser jag bara två ryskregistrerade bilar.

Av alla de bilar som står på den stora varuhusparkeringen så har ungefär hälften svenska skyltar, hälften finska. Några få har norska skyltar.

Med Ikea som magnet har företag stått i kö för att få etablera sig här. Med 500 nya jobb i kommunen efter ett år ligger man i fas med förväntningarna.

Finländare handlar
Ikea räknar med två miljoner besökare efter ett år. Målet var en miljon. Förutom svenskarna så är det många finländare som kommer för att handla i Haparanda.

Tapani Hallikainen har åkt de tio milen från Rovaniemi.

– Jag har handlat dynor och sänglampa, säger han.

Norrmännen kommer också till Haparanda, men de kommer mest på sommaren när många av de ändå åker på sverigesemester. Men de tusentals nyrika ryssar som kommunalrådet Sven-Erik Bucht hoppades på för ett år sedan har uteblivit.

– Det fanns ju ingen kalkyl på hur många ryssar som skulle komma. Det kommer ryssar hit, men de riktigt stora volymerna har inte kommit.

Svårt ansöka om visum
Hindren är enligt kommunalrådet Sven-Erik Bucht att ryssarna bara får ta med sig en begränsad mängd varor hem. Dessutom är det krångligt för ryssar att ansöka om visum, med där hoppas Bucht på en snar lösning.

– Den här frågan med visumhantering kommer ganska snart att få en lösning. Ryssarna är med i WTO och där pågår förhandlingar, vilket betyder att ryssarna måste bli smidigare i sin hantering av visum, säger kommunalrådet Sven-Erik Bucht.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".