Vaccination mot livmoderhalscancer

I England kommer alla flickor mellan 12 och 18 år att vaccineras mot livmoderhalscancer. Vaccinationsprogrammet startar nästa höst och väntas på sikt rädda många liv.

Drygt tusen kvinnor dör varje år i Storbritannien på grund av livmoderhalscancer. Men nu kommer den siffran sannolikt att minska rejält. Beslutet om att alla flickor i England från tolv års ålder ska vaccineras, välkomna från många håll.

Läkaren Sarah Lotzof talar om ett genombrott, till förmån för den unga generationen.

– Vi kan förhindra att förmodligen 85 procent av de drabbade dör, säger läkaren Sarah Lotzof till brittiska BBC.

Hon vaccinerar redan idag flickor som betalar drygt 4 000 kronor, som det kostar att få de tre doserna vaccin.

Det blir dock inget tvång att vaccinera - det är föräldrarna som avgör och sedan får flickorna vaccinet via skolhälsovården eller den vanliga sjukvården. Än så länge gäller det bara flickor i England, men Wales och Skottland väntas följa efter.

Flera andra europeiska länder har redan sagt ja till liknande vaccinationsprogram, däribland Norge, Tyskland, Frankrike och Italien, men inte Sverige. I Sverige har besluten än så länge tagits på landstingsnivå och flera landsting avvaktar vad Socialstyrelsen kommer att säga i början av nästa år. I Skåne har dock landstinget bestämt att flickor ska få behandling inom den offentliga vården.

Den brittiske hälsovårdsminister Alan Johnson säger att samhället måste göra mer för att förhindra sjukdomar - inte bara behandla dem när de väl är ett faktum. Totalt sett i världen dör 274 000 kvinnor varje år i denna cancerform.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".