Duni ansöker om notering på börsen

Servettillverkaren Duni har ansökt om notering på Stockholmsbörsen. Första handelsdagen i aktien är satt till den 14 november.

Dunis vd Fredrik von Oelreich berättar varför en börsnotering sker just nu.

–Det är ett naturligt steg att ta. Duni har gått igenom en fas av renodling då vi har koncentrerat verksamheten till den lönsamma kärnaffären i Europa. Vi har också gått igenom ett kostnadsbesparingsprogram som har lett till ökad lönsamhet. Så efter en period av intern fokusering, står vi nu inför en fas då tillväxt kommer i fokus igen.

Rätsida på finanserna
Duni har efter några svåra år nu fått rätsida på sina finanser och är redo för en notering på Stockholmsbörsens lista för medelstora företag.

Drygt 28 miljoner aktier, eller motsvarande 60 procent av kapitalet, ska säljs ut till ett pris på mellan 50-56 kronor per aktie beroende på hur många som är intresserade.

– Dels är det befintliga aktier som säljs ut. Det riktar sig till professionella placerare, det vill säga institutionella placerare både i Sverige och utomlands. När det gäller retail-delen, det vill säga privata individer, så är det enbart Sverige som berörs av den möjligheten att teckna, säger vd Fredrik von Oelreich.

Del av Wallenbergsfären
Duni kontrolleras i dag av riskkapitalbolaget EQT, som i sin tur delägs av Wallenbergsfärens maktbolag Investor.

Duni lade för några år sedan ner bland annat en fabrik i Halmstad, men har fortfarande kvar delar av produktionen i Sverige.

– Vi har papperstillverkning i Sverige, och så har vi kvar konvertering i Tyskland och i Polen.

Duni har omkring 2 000 anställda i 17 olika länder med huvudkontor i Malmö. Koncernen omsätter runt fyra miljarder kronor per år, varav två tredjedelar kommer från försäljning till restauranger, hotell cateringföretag.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".