Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Håkan Juholt.

"Reinfeldt bör redovisa krisorganisation"

En diskussion har uppstått om vem som var högst ansvarig för Sveriges krisorganisation när statssekreterare Ulrica Schenström satt på krogen med en TV4-reporter i förra veckan. Håkan Juholt (s) vill att statsminister Fredrik Reinfeldt ska svara på den frågan inför riksdagens försvarsutskott, där ledamöterna har tystnadsplikt.

– Det är rimligt att statsministern agerar för att bringa klarhet i hur den nationella krishanteringen var organiserad den här aktuella kvällen, säger Håkan Juholt, socialdemokrat och ledamot av försvarsberedningen.

– Han har själv valt en modell som innebär att hans närmaste medarbetare, Sveriges främsta, tyngsta politiska tjänsteman, ska vara spindeln i nätet för den nationella krishanteringen. Det är väl rimligt att han kommer till riksdagen och berättar hur den här organisationen såg ut den här kvällen.

Så om det inte finns någon ersättare utsedd, då är det Schenström?

– Då är det hon. Om det inte finns någon på förhand utsedd ersättare, då är det hon som ska vara i jour för den nationella krishanteringen. Om det allvarligaste, svåraste inträffar, då är det hon.

Enligt Håkan Juholt är statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare Ulrica Schenström ständigt i jour dygnet runt, och högst ansvarig för regeringens krisorganisation.

Frågan gäller alltså om Ulrica Schenström hade lämnat över ansvaret till någon annan, den uppmärksammade kvällen på krogen, där hon fotograferades tätt tillsammans med en politisk reporter från TV4.

Skulle tagit emot eventuella larm
Om hon inte hade skaffat en ersättare, var det hon som skulle ha tagit emot larmen om en ny tsunamikatastrof hade inträffat. Det hade enligt Håkan Juholt varit fel.

Statsminister Fredrik Reinfeldt försvarade Ulrica Schenström på en presskonferens på måndagen. Hon hade kunnat leda en krisorganisation trots att hon satt på krogen.

– Varför skulle hon inte kunna upprätthålla jouren? Vem har sagt att hon är onykter? Har ni några bevis för det? Ni måste litegrann komma ihåg att ni i bland bygger stories som inte finns. I det här fallet finns den inte, sa Fredrik Reinfeldt.

Håkan Juholt anser att Fredrik Reinfeldt ska komma till försvarsutskottet, där ledamötterna har tystnadsplikt, och redogöra för hur ledningen för Sveriges krisorgansation såg ut den aktuella kvällen i förra veckan.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".