HD-beslut i Israel kan minska spänningen

I Israel har den högsta domstolen undanröjt ett beslut i landets valkommission att förvägra två arabiska parlamentsledamöter att ställa upp som kandidater i nyvalet i slutet av månaden. Beslutet väntas minska spänningarna mellan Israels judiska majoritet och den stora arabiska minoriteten.
Högsta domstolens utslag innebär att Azmi Bishara och Ahmed Tibi, båda parlamentariker från de mindre partier som representerar Israels arabiska medborgare, nu tillåts att ställa upp till omval i parlamentsvalet i slutet av den här månaden. I förra veckan beslutade Israels centrala valkommission att diskvalificera Bishara och Tibi med motiveringen att de två uttalat stöd för statens fiender - i klartext anklagades dem för att ha ställt sig bakom de senaste årens palestinska självmordsattacker mot israeliska civila. Högsta domstolen höll inte med om den bedömningen och minskar därmed risken för att spänningen mellan Israels judiska och arabiska medborgare skärps ytterligare. Valbojkott undviks Skulle valkommissionens beslut vunnit laga kraft hade det hotat att vidga klyftan i samhället och kanske kan en omfattande valbojkott bland landets tjugo procent araber nu undvikas. Frågan är viktig eftersom den ytterst handlar om huruvida Israel ska vara en demokrati för hela sin befolkning eller en stat, exklusiv för den judiska majoriteten. Mofaz får inte ställa upp I ett annat viktigt beslut slog den högsta domstolen fast att landets försvarsminister Shaul Mofaz inte får ställa upp i valet. Orsaken är att han, som förutvarande överbefälhavare, inte suttit i så kallad karantän tillräckligt länge. Enligt reglerna måste en militär som vill gå över till politiken vänta ett halvår innan det kan ske. Mofaz, som gick nästan direkt från sin post som ÖB till att bli försvarsminister, hade begärt ett undantag från den regeln, men förnekades det av den israeliska Högsta domstolen.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".