Växande ekonomisk klyfta i Indien

I Indien växer klyftan mellan rika och fattiga. I dag, måndag, demonstrerade omkring 27 000 av Indiens allra fattigaste. De hade marscherat långväga ifrån och några har gått i en hel månad för att framföra sina krav till de styrande i huvudstaden New Delhi.

– Ge oss land, ge oss vatten! Det är vädjan från tiotusentals fattiga som har marscherat hit till Indiens huvudstad New Delhi.

Maya Bai från delstaten Madhya Pradesh berättar att hon bara tjänar 30 rupier, runt fem kronor per dag för hårt slit på fälten. Hennes fem barn får inte gå i skola. Deras arbetskraft behövs för att familjen ska överleva.

Trots makalös indisk tillväxt och trots alla nyrika i städerna lever 40 procent av indierna på mindre än en dollar om dagen. Undernäring bland barn är ett minst lika allvarligt problem i Indien som i fattigaste Afrika. Indier av låg kast drabbas särskilt av fattigdom och diskriminering.

– Landägare slog mig när jag försökte organisera folk i min by och kräva högre löner, säger Chanakanti Devi.

Ledare bland de fattiga har fått träffa ministrar i regeringen i dag, måndag för att framföra sina klagomål. Indiens premiärminister Manmohan Singh har sagt att de ökande inkomstklyftorna är ett hot mot stabiliteten och eftersom Indiens ledare väljs av folket är det riskabelt för politiker att ignorera massornas ilska.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".