Läkare vet för lite om mänskliga rättigheter

Läkarstudenter lär sig för lite om mänskliga rättigheter och förståelse för främmande kulturer. Det visar en studie som gjorts i Lund. Socialstyrelsens gick ut med rekommendationer till de medicinska fakulteterna för flera år om hur utbildningen bör se ut och vilka kunskapsmål studenterna bör nå.
- Vi har inte tillräckligt av en hel del av de här aspekterna som han tar upp. Men det vi framförallt missar att är att kontrollera att vi har tillräckligt av de här frågorna, säger Margareta Troein som är läkare och universitetslektor. Kunskapen om mänskliga rättigheter brister Enligt Socialstyrelsen ska landets läkarstudenter bland annat lära sig om patient-läkarförhållandet ur ett kulturellt perspektiv, om flyktingskap, hälsa och sjukdomar. Studien som är gjord vid läkarutbildningen i Lund, visar att det också brister i utbildningen om mänskliga rättigheter, vilket Margareta Troein menar är en mycket viktig del: - Mänskliga rättigheter är ju på ett sätt styrande för vårt arbete. Ibland verkar det som att lagarna går på tvärs mot det och då kräver läkaretiken att vi går efter de mänskliga rättigheternas inriktningar och agerar på ett teiskt riktigt sätt, säger hon. Måste lära ut om flyktingar Margareta Troein menar att läkarutbildningen måste hänga med i samhällsutvecklingen: - I sjukvården måste vi lära oss att förstå människor som har andra utgångspunkter än jag själv, säger hon.. Lindrigt kan vara allvarligt Brister det i läkarnas förståelse för patienternas bakgrund kan till synes lindriga undersökningar få allvarliga konsekvenser: - Det kan handla om enkla saker som att ta EKG som kan uppfattas som hemskt av en person som utsatts för elektrisk tortyr får den idén igen, säger Margareta Troein. Inte ens baskraven uppfylls Enligt henne kan man inte ens säga om läkarstudenterna når miniminivån på de kraven som Socialstyrelsen ställer. - Där har vi en hel del att utvekcla i vår undervisning så att vi kan säga att de här kan man när man kommer här ifrån, säger Margareta Troein.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".