Ytterligare tre döda i fartygsolyckan

Ytterligare tre personer på det havererade fartyget vid Fehmarn Bält i Danmark har hittats döda. Försöken att nå fyra män inne i vraket har avbrutits sedan räddningsledningen bedömt att de inte kan vara vid liv.

Fartyget som förliste på söndagen i farvattnen mellan Tyskland och Danmark ligger på sidan, delvis ovanför vattnet, utanför den danska ön Lolland.

Dykare har gjort flera försök att ta sig in i haveristen eftersom någon eller några kan ha överlevt i en luftficka ombord. Men dykarna har inte lyckats söka igenom hela fartyget i jakten på de sju som man misstänker har fångats därinne. På måndagseftermiddagen fann man en av dem, den enda kvinnan i besättningen, och hon var död.

Sex misstänks vara kvar i fartyget
Redan på söndagen räddades tre personer och en i besättningen hittades död, men man antar alltså att sex fortfarande är kvar inne i fartyget.

Hårt väder försvårar det fortsatta räddningsarbetet och nu, ett dygn efter haveriet, är hoppet att någon skall vara liv mycket litet.

Fartyget, Omer N, är registrerat i Slovakien, men har turkiska ägare, och det var på väg från Polen till Frankrike lastat med gödningsmedel.

De överlevande kan inte ge någon förklaring till varför Omer N helt plötsligt kantrade i Femarn Bält mellan Danmark och Tyskland.

Inga nödsignaler sändes ut
Vädret var inte särskilt svårt, det hördes ingen explosion ombord, och på radarövervakningens bilder syns ingen kollision. Inga nödsignaler sändes heller ut utan det var ett ryskt fartyg i närheten som upptäckte haveriet och som räddade de tre som är livet.

De befann sig på däck och på kommandobryggan och kunde lätt ta sig ut, medan resten av besättningen var inne i fartyget, flera i sina hytter.

Christer Fridén, Köpenhamn
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".