Landsting slipper skadestånd trots operationsslarv

Stockholms läns landsting behöver inte betala skadestånd trots att en trebarnsmor dog under en enkel operation för snart nio år sedan. Det slår Högsta Domstolen fast i en dom på torsdagen.
Den 37-åriga kvinnan kom i januari 1994 till Karolinska sjukhuset i Solna för en så kallad titthålsoperation. Hon hade sökt hjälp för besvärande handsvett och läkarna skulle skära av en nerv som reglerar handsvetten inne i bröstkorgen. Kapade fel nerv Operationen som är ett rutiningrepp gick dock fel. Förutom den avsedda nerven kapade läkaren också ett stort blodkärl inne i bröstkorgen. Innan läkaren lyckades stoppa blödningen hade den kvinnliga patienten förlorat så mycket blod att hon fått så svåra hjärnskador att hon dog. Läkaren och kliniken redan prickade Både Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och Socialstyrelsen har prickat såväl läkare som kliniken på Karolinska sjukvuset. De gjorde fel under operationen, vidtog inte rätt åtgärder när blödningen uppstod och kliniken hade inte sett till att det fanns rätt resurser om något sådant här inträffade. Gamla regler friar läkaren Sedan flera år tillbaka har ett skadeståndsärende pågått. Ska landstinget kunna orska död utan att behöva ersätta de som drabbas, i det här fallet patientens man och tre barn? Som reglerna såg ut fram till förra året skulle läkarna behövt ha ihjäl kvinnan med flit för att bli skadeståndsskyldiga. Hade det hänt i dag hade familjen fått ersättning. ”Starka skäl talar för ersättning” Advokat Ulf Wiestål som företräder familjen beklagar att det är så: – Jag tycker att Högsta domstolen är väldigt försiktig. Det finns starka skäl som talat för att man bör få ersättning i sådana här fall när inkompetenta läkare operarar inne i människokroppen. Samhället i övrigt förväntar sig att man ska kunna ta itu med sådana här saker och det har inte Högsta domstolen tagit hänsyn till.
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".