Stark orderingång för Scania

Buss- och lastbilstillverkaren Scania redovisade på måndagseftermiddagen en starkt ökad orderingång i hela Europa och i synnerhet från kunder i Ryssland med en ökning på 70 procent.

Leif Östling är vd på Scania:

– Vad vi ser är att i gamla Sovjetblockets länder, där är det en enorm återuppbyggnad som har kommit igång. Vi vet att väldigt mycket av det här har att göra med infrastruktur av olika slag, byggnader, kontor, shoppingcenter och sådant.

”Höjda priser är ett lyxproblem
– Jag skulle uppskatta att av de kommande 10-15 åren, kommer vi att ha en väldigt bra konjunktur driven av infrastrukturinvesteringar.

Fullt utnyttjande av hela produktionskapaciteten, ja det är säljarnas marknad just nu, sa en nöjd Leif Östling, när han i dag presenterade Scanias kvartalsrapport.

– Priserna på råvaror och lönerna trycks upp, men detta är lyxproblem som vi kan leva med, säger Leif Östling.

”Ingen överhettning ännu”
- I en bransch där leveranstiderna är 7-9 månader och vissa andra i verkstadsindustrin har leveranstider uppemot 3-4 år.

– Det är klart, att det är ju ett problem i sig, men jag tycker, att det är ett lyxproblem, för då kan man ju jobba väldigt långsiktigt och väldigt planerat.

Än kan man dock inte tala om en överhettning, säger Leif Östling.

– Riktigt överhettat tycker jag inte, att det är ännu.

Vilka är flaskhalsarna?

– Flaskhalsarna är råmaterial, legeringsämnen till råmaterial, vissa leverantörer har svårt att få fram produkter, för att man inte har maskinkapacitet. Vi har själva inte heller maskinkapacitet.

Höjs priserna då?

– Priserna går upp genomgående och det kommer naturligtvis att kicka upp inflationen rent generellt på en litet högre nivå.

Det finns inget som tyder på att den internationella kreditoron har drabbat Scania än så länge i alla fall.

– Det är möjligt, att vi om 1-1,5 år kommer att se vissa effekter av det, men idag ser vi ingenting, säger Leif Östling

Scanias aktie gick upp med 2,1 procent på börsen idag.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

(

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".