Krav på försörjning för anhöriga till invandrare

Regeringen planerar att skärpa kraven för anhöriginvandring till Sverige. Tanken är att kräva försörjning för dem, som vill få uppehållstillstånd och återförenas med sina familjer här i Sverige.

Regeringen vill utreda hur ett sånt försörjningskrav ska utformas.

Den moderate migrationsministern Tobias Billström har fått moderatstämmans stöd för att ändra reglerna.

– Det är väldigt bra, att partistämman för moderaterna har skickat ett tydligt budskap till oss som regeringsparti som helhet, att vi nu är beredda att diskutera ett försörjningskrav för anhöriginvandring.

Du säger att ni har mejslat ut er ståndpunkt. Vilken är den då? Vilka anhöriga är det, som ska kunna komma utan försörjningskrav, och vilka anhöriga är det, som ska komma med försörjningskrav?

– Det får man ju alltid diskutera. Det handlar om olika grupper av skyddsbehövande och man ska också komma ihåg, att man får göra skillnad på kärnfamiljer och en vidare personkrets, men allt det här får vi sätta oss ner och diskutera.

– Man ska komma ihåg att det faktum, att vi intar en ståndpunkt, innebär också, att vi måste gå fram till allianskollegerna och diskutera det här mer i detalj.

Utredning om hur kraven ska se ut
Det finns ett förslag från regeringskansliet om en utredning om att införa försörjningskrav för anhöriginvandrare.

Ett par av allianspartierna ska diskutera det i sina riksdagsgrupper på tisdagen. Alla fyra partierna är öppna för att införa försörjningskrav för anhöriginvandrare, om det handlar om personer utanför kärnfamiljen.

Om det vore bra eller inte har utretts förut, men nu är tanken gå ett steg längre och utreda, hur ett försörjningskrav ska utformas.

Svårast för kristdemokraterna
Det kräver svar på en rad frågor som till exempel vilka grupper som skulle omfattas, vem som ska definieras som anhörig, vad försörjningskrav innebär, hur lång tid det skulle gälla, hur det ska kontrolleras och vilka förändringar som ska göras, om några, av svenska socialförsäkringssystem och behovsprövade stöd.

Vid en rundringning hos alliansen verkar den här frågan vara svårast för kristdemokraterna.

Argumenten för eller mot försörjningskrav har behandlats av ett par utredningar. I den ena ville en majoritet införa kravet för dem utanför kärnfamiljen.

s och mp inte helt avvisande
Den senaste utredningen kom däremot fram till att ett försörjningskrav ”blir mycket svårt att förena såväl med de principer om generell välfärd, som präglar det svenska samhället, som med allmänna rättvise- och jämställdhetsprinciper”.

Ungefär så tycker vänsterpartiet, som säger nej till försörjningskrav. Socialdemokraterna och miljöpartiet är skeptiska, men inte helt avvisande.

Enligt Tobias Billström är Sverige och Belgien de enda länder i EU, som inte har några försörjningskrav på anhöriginvandrare.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".