Goda tider för Sverige ökar pensionerna

Nästa år stiger den allmänna pensionen med 2,8 procent för merparten av landets 1,7 miljoner pensionärer. Det blir den största höjning av pensionerna på många år och förklaringen är de goda tiderna.

Ole Settergren är pensionschef vid Försäkringskassan.

– Det går bra för Sverige. Vi har den högsta inkomsttillväxten sedan 60-talet och har haft det i flera år och det ger då genomslag i realt ökade pensioner med den här nya indexeringen.

330 kronor i månaden för vanlig pensionär
För några år sedan kopplades pensionerna till hur det går för svensk ekonomi. Mer i pension när ekonomin går bra, mindre när det går sämre. Nu när det är goda tider, så betyder det ett bättre utfall för pensionärerna, ungefär det som löntagarna fick i årets lönerörelse.

För en vanlig pensionär med 12 000 kronor i månaden stiger pensionen med runt 330 kronor i månaden nästa år. En del av höjningen äts förstås upp av inflationen, men för genomsnittspensionären innebär det i slutänden en något ökad köpkraft.

Fortsätter stiga mer än inflationen
Det är sjunde året i rad, som pensionerna ökar realt, alltså mer än inflationen. Den trenden ser också ut att hålla i sig, säger Ole Settergren.

– Den höjning som sker i år, säger ingenting om framtiden, men enligt de prognoser som ligger nu, så kommer det att fortsatt bli realt höjda pensioner även de kommande årsskiftena.

Anders Teljebäck, förbundssekreterare vid Pensionärernas Riksorganisation, PRO, är positiv till uppräkningen av pensionerna, men anser att det gamla beräkningssättet, som i stället följde prisutvecklingen, gör att pensionerna fortfarande släpar efter.

”15 års gap mot lönerna”
– Det gap, som har blivit sedan 15 år tillbaka från 1992 och framåt, där lönerna har ökat realt med 40 procent och pensionerna i princip inte alls förrän det senaste året, det löses inte med det här.

– Däremot är det förstås positivt, att det blir en så pass bra ökning och det beror ju på, att vi har haft en också de senaste åren en kraftig löneutveckling, säger Anders Teljebäck.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".