Små risker för fågelinfluensa

Åtgärderna mot fågelinfluensan har fungerat. Det anser Jordbruksverket som ser riskerna för nya utbrott i vinter som små. Det är nu ett och ett halvt år sedan det senaste fallet, och chefsveterinär Leif Denneberg hoppas trenden håller i sig.

– Med de indikationer vi har från omvärlden just nu så ser jag inte att risken är större än vad den var i fjol. Vi har inte sett några fall rapporterade från Ryssland norr om den 52:a breddgraden som är en gräns för hotet mot Sverige. Så med den kunskap vi har i dag så ser vi inte risken som så väldigt stor, säger han.

Inga influensafall I Ryssland
Senaste fallet av fågelinfluensan H5N1 i Sverige var en berguv som hittades död på en golfbana i Haninge i april 2006. Det är normalt vintern som är risktiden i Sverige, efter flyttsträcken österifrån, och då fåglarna trängs ihop, men Leif Denneberg hoppas alltså slippa nya fall även den kommande vintern framför allt eftersom inga fall rapporterats från norra Ryssland som är inflygningsplats mot Sverige.

Även om några fall av sjukdomen har upptäcks bland tamfåglar i Tyskland och Ungern i sommar så tror Leif Denneberg att åtgärderna mot sjukdomen med till exempel ökad vaksamhet och vaccinering har haft effekt.

Viruset är inte besegrat
– Allt detta sammantaget har säkert varit skäl för att vi har de utveckling som vi har, men jag tror ändå att på sikt får vi leva med fågelinfluensan och ha en hög beredskap för detta även i framtiden, säger han.

Att ropa faran över är inte möjligt, enligt Jordbruksverket, och beredskapen finns kvar. Svenska myndigheter följer utvecklingen, skyddslagar finns redo och information satsas på djurägare.

Att tro viruset är besegrat vore definitivt fel, menar Björn Olsen som är en av Sveriges främsta influensaforskare.

Influensan hot i Sydostasien
– Den är inte alls under kontroll, utan det är bara för att det här aggressiva influensaviruset har försvunnit ut ur Sverige, då tror vi att den är under kontroll. Det är så att det fortfarande orsakar stora fågelutbrott i Sydostasien och av och till så läcker det här viruset över från tamfåglar till människa, och en del människor dör av det. Så själva dödligheten har inte på något sätt minskat utan det tickar på med enstaka fall per vecka ungefär, säger han.

Fågelinfluensan är i dag ett hot i främst Sydostasien och Västafrika där kontrollen fortfarande är dålig, enligt Björn Olsen. Däremot ser inte heller han viruset som någon direkt fara för Sverige i dag.

Och trots alla farhågor om en omfattande spridning även bland människor en så kallad pandemi, så är fågelinfluensan i första hand ett problem för djurhållningen.

– Absolut, det här är i första hand en fjäderfäsjuka och man har enstaka fall som läcker över till människa och då orsaka enstaka dödsfall, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".