Dash-tillverkare kritiserar SAS-beslut

Omkring 50 SAS-flygningar, 14 av dem i Sverige, är i dag, tisdag, inställda på grund av SAS-beslutet att helt sluta flyga med de olycksdrabbade Dash-planen. Samtliga passagerare har blivit ombokade.Tillverkaren av planen, företaget Bombardier, är kritiskt till SAS-beslutet.

– Vi är besvikna på SAS för att de fattade detta beslut innan utredningen kring olyckorna är klar. Det säger Bert Cruickshank, som är talesman för Bombardier.

SAS argument, att de inte längre vill flyga Dash-planen på grund av att kundernas förtroende för dem har brustit, vill Bert Cruickshank inte riktigt kännas vid.

– Den här flygplansmodellen Q400 har flugit över en miljon flygtimmar och rapporterna som vi får från våra samarbetspartner, visar att deras passagerare har fullkomligt förtroende för planen. Självklart står vi också själva bakom vår produkt och litar på den helt och hållet, säger Bert Cruickshank.

SAS hoppas nu på, att Bombardier ska köpa tillbaka de 27 Dash-planen, men Bert Cruickshank säger, att det var SAS beslut att sluta flyga med dem, så vad som ska hända med flygplanen nu, är SAS ansvar.

SAS begär nu också en halv miljard kronor i ersättning av Bombardier men det kravet vill Bert Cruickshank inte kommentera.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".