Ensamma flyktingbarn tas emot bättre

Kommunerna i Göteborgsregionen ska samarbeta för att ta emot de barn som kommer ensamma som flyktingar till Sverige. Partille är en av de kommuner som hittills inte har tagit emot ensamkommande flyktingbarn, men som har ändrat sig.

Partille är en kommunerna i Göteborgsregionen som hittills inte tagit emot något ensamkommande flyktingbarn men som nu ändrat sig.

Moderaten Stefan Svensson kommunstyrelsens ordförande i Partille.

– För det första så handlar det om att vi i samtliga kommuner alla ska ta ett gemensamt ansvar för den här frågan.

– Vi har ett väldigt bra samarbete för övrigt i Göteborgsregionen kring många olika frågor, så varför inte också kring denna? Det handlar också om att få alla 14 kommuner att stå bakom detta, och att var och en tar sitt ansvar, säger Stefan Svensson.

Hjälps åt med mottagande av 50-60 barn
Genom beslutet kommer Partille att ta emot fem barn. Däremot anses Göteborg och Mölndal som också ingår i Göteborgsregionen, hittills tagit emot tillräckligt många barn, så nu är det de andra elva kommunerna att hjälpas åt att ordna ett mottagande för mellan 50 och 60 barn.

Det har varit svårt för Migrationsverket att få kommuner att ta emot de här barnen. Genom olika slags kampanjer och även uppmanande brev från politiker har försökt förmå kommuner att ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.

Frågan aktuell före sommaren
Så här svarar kommunalrådet, Stefan Svensson i Partille, på frågan varför Partille inte tagit emot några barn de senaste åren.

– Frågan blev ju aktuell strax före sommaren, när det här brevet gick ut med en vädjan från Migrationsministern. Efter det har det här arbetet pågått. Och nu har vi tagit beslut om att ta emot fem barn, säger Stefan Svensson.

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson är mycket nöjd med beslutet i Göteborgsregionen.

– Det är mycket positivt naturligtvis. Vi har 230 barn som sitter på tillfälliga platser runtom i Sverige och behöver placeras, säger Dan Eliasson.

Vad skulle ett sådant beslut innebära för andra kommuner, tror du?

– Det visar väl dels att man kan gå samman i regioner och samarbeta för att ta emot barn. Och dels att alla kommuner, oavsett storlek, faktiskt kan bidra.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se
Annika H Eriksson
annika.h.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".