Européer ville föra bort afrikanska barn

I Tchad i Centralafrika har totalt 18 personer åtalats för bland annat barnarov. Det handlar om en organisation som stoppades i torsdags när den var på väg att flyga ut 103 barn från Tchad för att som organisationen säger ”rädda barnen från Darfur”.

Av de 18 är nio franska medborgare som åtalas för barnarov och bedrägeri. Besättningen på planet som skulle ta barnen ut ur landet är sju spanska medborgare. De åtalas för medhjälp, liksom två personer från Tchad som också åtalas för medhjälp till kidnappning av minderåriga.

103 föräldralösa barn i åldrarna ett till tio år skulle räddas från inbördeskrigets Darfur och få komma till familjer i Frankrike som betalat mellan motsvarande 25 000 och 55 000 kronor för att ta barnen till Europa. Bakom operationen ligger organisationen Zoés Ark, som agerar under namnet ”Children rescue” - ”barnräddning”.

Hävdar god tro
Organisationen säger att den har agerat i god tro och fått bekräftelser på att barnen var föräldralösa och att både tchadiska och franska myndigheter kände till operationen.

Detta förnekas från både Tchad och Frankrike. Tchads president Idriss Deby säger att de gripna ska straffas hårt för vad han kallar kidnappning och handel med barn.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy kallar operationen ”olaglig och oacceptabel” och den franska regeringen säger att den till och med varnat organisationen för att bryta mot lagen om operationen genomfördes.

Barn från Tchad
Barnen har nu tagits om hand av ett barnhem i staden Abéché i Tchad där man försöker ta reda på var de kommer ifrån. Enligt FN:s barnfond Unicef kommer de flesta barnen från Tchad och inte från Darfur och det finns inga bevis för att de är föräldralösa.

I östra Tchad som gränsar till Darfur i Sudan finns förutom över 200 000 flyktingar från Darfur också 170 000 internflyktingar som flytt undan strider i Tchad.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".