Behandlinghem får kritik efter granskning

Barn och ungdomar som vårdas på behandlingshem riskerar att inte få den vård och hjälp de behöver. Anledningen är att personalen ofta har för dålig utbildning eller ingen utbildning alls.
Länsstyrelsen i Jönköpings har gjort en mycket omfattande granskning av behandlingshemmen som finns i länet. Totalt tar 19 stycken behandlingshem emot barn och unga med stora sociala och psykiska problem, de flesta är privata. För varje placering betalar kommunerna årliga miljonbelopp. Samtliga behandlingshem får kritik Länsstyrelsen riktar nu kritik eller framför synpunkter på verksamheten vid samtliga granskade behandlingshem. Nästan hälften av behandlingshemmen får kritik för brister i journalerna, för få anställda och för hög personalomsättning. Låg utbildning stort problem 13 av de 19 granskade hemmen får också bakläxa för att de anställda har för dålig utbilning, ett problem som finns på behandlingshem över hela landet.
Peter Jernberg, SR Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".