Arkans baneman vittnade mot Milosevic

Ett kontroversiellt vittne hördes på torsdagen vid rättegången i krigsförbrytartribunalen i Haag mot Serbiens förre president Slobodan Milosevic. Det var en medlem av de Röda Baskrarna, en fruktad grupp nationalistiska serber, kända för sin råhet under krigen i Bosnien, Kroatien och Kosovo som vittnade.

Vittnets identitet är skyddad, han kallas bara K2 idag vid rättegången. Han har flytt från det forna Jugoslavien och lever idag under annat namn. Det är förmodligen därför han fortfarande är vid liv och kan vittna mot sin forna allra högsta chef, Slobodan Milosjevic. Tvungna att lyda K2 berättar att dom Röda Baskrarna var tvungna att lyda varje order. Det fanns ingen möjlighet att säja nej till vidriga uppdrag. Å andra sidan stod presidentens dörr alltid öppen för dem. Enligt Slobodan Milosjevic vet det här vittnet överhuvudtaget inte vad han talar om. De Röda Baskrarna skulle, enligt honom, vara en reguljär enhet, långt ifrån den brutala, rövande grupp den gjort sig känd som och som vittnet berättade om på torsdagen. Men under Slobodan Milosjevic egen utfrågning medgav K2 att han hade varit inblandad i det mycket uppmärksammade mordet på en av Jugoslaviens mest kända krigsherrar och ledare i den undre världen. Arkan, Zeljko Raznatovic, skjöts tillsammans med sina livvakter inne i lobbyn vid ett av Belgrads lyxhotell för några år sen. Då var det många som ansåg att det mordet hade beordrats av president Milosjevic eftersom just Arkan skulle kunna bli ett farligt vittne för presidenten. Många krigsförbrytelser Arkan och hans trupper stod för en mängd av de krigsförbrytelser som utfördes under krigen i Jugoslavien och han om någon visste varifrån dessa order kom. På torsdagen har således en av Arkans banemän trätt fram och vittnat om hur Slobodan Milosjevic var inblandad i krigen i Bosnien och Kroatien. Något den forne presidenten absolut nekar till.

Christina Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".