Blidväder ökar lavinfaran – en man skadades i Åre

En man skadades på torsdagen när han drogs med i en lavin i Åre. Att det på kort tid har blivit mycket mildare i fjällvärlden har ökat lavinrisken.
– Han låg 60 centimeter under snön och en av kamraterna lyckades lokalisera honom och försökte gräva fram honom men det går inte att gräva om man inte har en spade, säger Nalle Hansson är drifstansvarig på Åreliftarna. Mannen var vid medvetande när räddningsmanskapet grävde fram honom och är under läkarvård nu. De drabbade utlöste själva lavinen Det var antagligen den skadade och hans två kompisar som utlöste lavinen när de åkte off pist. Lavinrisken var en trea i Åre på torsdagen, alltså farligt på branta sluttningar. 20 man och sju hundar fortsatte letandet men man tror inte det var fler skidåkare där lavinen gick. Större kunskap idag Kunskapen om laviner har ökat markant på sistone, enligt branschen ändå är det är nästan mer tur än skicklighet att så få som fyra personer dött i svenska laviner de senaste 25 åren, säger Stig Lundkvist, ordförande i Svenska liftanläggningars organisation. – Man ska en oerhörd tur om man klarar sig från en lavin om man väl har hamnat i den. Hamnar man väl i lavinen ska man försöka att hålla sig flytande och om man kan, skydda andningsvägarna, säger han.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".