Risk för elbrist under kalla vinterdagar

Det finns inga elreserver att tillgå om vi skulle få en vargavinter. Det varnar nu elproducenterna för. Lösningen är att bygga ut kraftproduktionen, annars kan hushållen råka illa ut, säger Bo Källstand på Svensk Energi.

– Det är ju om kraften under kalla vinterdagar inte räcker till. Effekten i slutänden för konsumenten kan ju bli att Svenska Kraftnät är tvungna att berordra bortkoppling av kunder i ena eller andra delen av landet under ett antal timmar en kall dag.

Ryssland behöver elkraften själva
Det som hänt är att Sverige inte längre kan lita till elimport från Ryssland under extremt kalla vinterdagar. Ryssarna behöver elkraften själva och skulle snarare behöva importera i sådana här lägen.

Sverige får nu alltför små marginaler vid extrem kyla marginalen är 170 megawatt, det är mindre än en procent av förbrukningen. Och den här marginalen har minskat sen förra vintern med över 1000 megawatt.

Varmare väder ingen hjälp
Så det hjälper inte att klimatet blir varmare, sådana här stränga sk tioårsvintrar kan ändå komma. Nu finns bara en sak att göra, säger Bo Källstrand.

– Botemedlet mot det här problemet, effektbristen, men också mot höga elpriser, är ju att bygga nya kraftverk som producerar mer kraft, vi sänker priserna och det reducerar också risken för sådant här.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".