Norge kan få betala miljarder för handel med EU

Det blev en stenhård start på förhandlingarna på torsdagen mellan EU och Norge, Island och Lichtenstein som står utanför unionen. Diskussionerna gäller framtidens EES-avtal, alltså tillgången till EU:s inre marknad. EU vill chockhöja avgiften. Men norrmännen som får betala mest slår bakut.
Idag betalar Norge motsvarande drygt 200 miljoner svenska kronor om året för att handla med EU-länderna. Men när förhandlingarna startade i Bryssel i förmiddags la EU fram ett krav som innebär att avgiften mångdubblas, upp till 4 miljarder kronor kan norrmännen bli tvungna att betala. EU vill att Norge betalar som ett EU-land EU:s förhandlingsledare svensken Percy Westerlund säger till norsk radio att Norge och de andra så kallade Efta-länderna bör betala lika mycket som EU-länderna för att ta del av världens största marknad. Även om 4 miljarder kronor inte svider så oerhört mycket i Norges oljesmorda plånbok så är den norska reaktionen att det överhuvudtaget inte är acceptabelt. De norska förhandlarna har inte kommit med något eget bud men är ändå beredda att göra uppoffringar för att få behålla frihandeln med EU:s blivande medlemsländer, som Polen, Lettland och Estland. Tullfri fisk det viktigaste för Norge Det viktigaste för norrmännen är att exporten av fisk fortfarande ska få vara tullfri till de länderna när de träder in i unionen. Idag är viss norsk fiskexport till EU belagd med tullavgifter. EU i sin tur vill att norrmännen ska öppna dörren mer för EU-länderna så att de kan göra investeringar i fiskeindustrin. Meningen är att det nya avtalet ska underteckas i Aten i mitten av april. Och samtidigt som de norska diplomaterna nu ska lägga upp taktiken för nästa förhandlingsrunda så vet de att det blir allt svårare att göra rösten hörd mot en union som representerar en befolkning hundra gånger större än den norska.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".