Britternas drottning Elizabeth och Saudiarabiens kung Abdullah

Brittisk kritik mot saudiskt statsbesök

Tusentals människor trängdes på tisdagen på Londons gator för att få en glimt av när drottning Elizabeth tog emot Saudiarabiens kung Abdullah. Men det tre dagar långa statsbesöket väcker också en del kritik.

Vid slottet Buckingham Palace fanns också demonstranter. En av dem var John Wainrigt som stod i solskenet med sitt handskrivna plakat. Han protesterade mot vad han kallar förföljelsen av kristna i Saudiarabien och andra arabländer.

– De får inte ha biblar, inte gå i kyrkan och de får inte tala om sin tro, om de gör det riskerar de att bli torterade eller dödade, säger John Wainrigt.

Besöket bojkottas
Detta är bara en av de kritiska röster som har höjts mot Saudiarabien, i samband med detta besök, det första saudiska statsbesöket i Storbritannien på 20 år.

Människorättsorganisationer anklagar landet för att bryta mot mänskliga rättigheter. Ett antal politiker bojkottar besöket, det gäller till exempel ledaren för Storbritanniens tredje största parti, Liberaldemokraterna, som kommer utebli från tisdagskvällens bankett.

Stort följe
Saudiarabien anses som ett viktigt land för Storbritannien, både militärt och ekonomiskt. Men detta är också kontroversiellt. Det finns fortfarande kritik mot att utredningen om mutanklagelserna mot den brittiska vapenjätten BAE, lades ner. BAE misstänktes ha mutats till sig stora vapenkontrakt med Saudiarabien.

Kung Abdullah och hans 23 rådgivare och 400 anställda som han har med sig under statsbesöket hälsades dock med salut och pampig musik. Många saudier var på plats och vinkade med sina gröna flaggor, däribland saudiska skolbarn. Många var förstås också där för att se drottning Elizabeth vinka.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".