Klicka för grafik.

Dyrare att låna efter räntehöjningen

Riksbanken beslutade på tisdagen som väntat att höja den så kallade reporäntan med en kvart procentenhet till 4,0 procent, den högsta nivån på fem år. Beslutet leder bland annat till högre kostnader för den som lånar pengar till sin bostad.

Helena Mohlin letar just nu efter hus tillsammans med sin familj.

– Lite försiktig blir man väl. Men man måste ju ändå kolla runt på alla hus man tycker är intressanta. Man får kolla vad husen kostar och sedan får man kolla räntan efter det.

Det är många precis som Helena Mohlin som nu sätter sig och räknar på sina husplaner.

Trycket minskar på visningarna
Redan märks en större försiktighet bland köpare, och trycket på visningarna har på många håll minskat eftersom det blir dyrare att låna.

Men på Riksbankens presskonferens strax före lunch på tisdagen, försvarade Riksbankschefen Stefan Ingves beslutet som nödvändigt.

– Räntan behöver höjas och den behöver höjas ytterligare något för att vi de kommande åren ska klara vårt inflationsmål på två procent, säger Stefan Ingves.

Vilken enskild faktor har vägt tyngst i beslutet att höja styrräntan?

– Jag kan inte säga att det finns någon enskild faktor i detta. Vi har ju räknat upp ett ganska stort antal olika faktorer som i den inhemska ekonomin leder till att vi ser potentiella prisstegringar framöver. Alla de spelar roll när vi väger ihop det här, säger Stefan Ingves.

Det som pressar på inflationen är både stigande löner, och priser på till exempel livsmedel, bostäder och energi. Samtidigt slår industrin nästan i taket, och lånemarknaden har snurrat på allt snabbare.

Kan bli ytterligare höjning
Riskbanken flaggar därför för att det kan komma ytterligare en räntehöjning i början på nästa år.

Jan-Anders Cronholm på Swedbanks kontor i Jönköping ser också han en viss försiktighet bland kunderna.

– Man tänker efter lite mer kanske. Men samtidigt inser man ganska snabbt att det här är fullt möjligt att hantera. Räntenivåerna är ju egentligen historiskt väldigt låga ändå. Så man ska nog inte hetsa upp sig för mycket kring det här, säger Jan-Anders Cronholm.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".