Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar saknar sina ungdomsgårdar

Det blir färre och färre ungdomsgårdar i Sverige. Sedan början av 90-talet antalet ungdomsgårdar minskat med drygt 200, enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting. Under samma period har antalet tonåringar i Sverige ökat med 13 procent. Trenden är att små ungdomsgårdar slås ihop.

En av de platser där två fritidsgårdar slagits ihop till en är stockholmsförorten Älvsjö. Lizah Nicolaisen som är ordförande i Solberga skolans elevråd är besviken över det.

– Det är lite tråkigt för dem som till exempel inte har busskort för att kunna åka till den nya ungdomsgården. De måste ju betala jättemycket eller också får de gå dit. Det kanske tar 20 minuter beroende på hur snabbt man går, säger Lizah Nicolaisen.

Ungdomens hus
I Älvsjö har två ungdomsgårdar lagts ner och nu hänvisas alla ungdomar över 15 år till det nya Ungdomens hus. Fritidsledarna håller på att packa upp i de nya betydligt mindre lokalerna. Fritisledaren Fahmi Berzizoui visar runt.

– Här borta kommer det att finnas datarum. Det är litet, det blir för fyra datorer, förut var det ett rum för sex datorer.

Karl Bern, folkpartist och ordförande i stradsdelsnämnden, menar att det faktum att det nu bara finns en fritidsgård för alla över 15 år ska leda till ökad integration i Älvsjö.

– Vi har märkt att vi har ett tudelat Älvsjö. Vi har villa-ungdomarna på ena sidan och ungdomarna från hyreshusen från den andra och de möts inte. Så får det inte vara, och det här ser vi som ett integrationsprojekt. Man ska kunna träffas mitt i byn så att säga.

Men vänsteroppositionen menar att nedläggningen av Solberga ungdomsgård är ett reslutat av besparingar som beror på skattesänkningar.

Ungdomsgårdar nödvändiga
Ungdomsminister Nyamko Sabuni anser att det behövs fler fritidsgårdar i Sverige.

– Om kommunen ska slippa framtida problem med ungdomar så är det nödvändigt att man ser till att det finns möjligheter för barn och unga att ha fritidsmöjligheter på kvällarna och helgerna. Så det här är en satsning på framtiden och jag menar att kommunerna har ekonomi till det.

15 -åriga Laura Lindberg tycker att det är dåligt att politiker talar om att bekämpa ungdomsvåldet samtidigt som man lägger ner fritidsgårdar som den hon brukade gå på Solberga ungdomsgård i Älvsjö.

– Sedan gården stängde har det varit många bråk.

Hade inte det kunnat hända även om gården var öppen?

– Det hade kunnat hända, men det gjorde det inte. Det visar att vuxna höll koll. Jag tror att alla hade så stor respekt för de som jobbade här och tänkte att varför ska vi bråka när vi kan vara på gården och ha kul i stället, säger Laura Lindberg.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".