Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tar till reservkraftverk för el

Just nu är de flesta av landets nio reservkraftverk i full gång. Det beror på vattenbristen i dammarna i Norrland efter den torra sommaren. Det handlar om äldre gas- och oljedrivna anläggningar som tidigare stått avstängda som nu åter blivit lönsamma för kraftbolagen att dra igång.
Karskär, Stallbacka 3 och Gärstad är några av de nio kraftanläggningar runt om i landet som i normala fall inte är lönsamma att ha igång, men ovanligt små vattenkraftreserver i Norrland i kombination med den kalla vintern har drivit upp elpriset till så höga nivåer att det åter är lönsamt för kraftbolagen att dra igång de gamla oljekondens- och gasturbinsanläggningarna. ”Sverige har målat in sig i ett hörn” Anläggningarna fungerar i normala fall som en energireserv och hålls i beredskapsläge för situationer som köldknäppar eller driftstörningar, då den redan hårt ansträngda ordinarie elförsörjningen i landet inte räcker till. Att Sverige hamnat i en situation så att vi måste damma av gamla gasturbiner för att klara elbehovet, förklarar Erik Dahlqvist, professor i energiteknik vid Mälardalens högskola, med att Sverige de senaste 20 åren målat in sig i ett hörn genom att alltför ensidigt förespråka el för uppvärmning av hushållen. - Vi har ju byggt fast oss under de senaste 20 åren hemskt mycket i att använda eluppvärmning i hus. Det har vi gjort för att vi har haft ett överskott på el - det har ju funnits mycket kärnkraftel, el från vattenkraft och annat, säger Erik Dahlqvist. - På 80-talet gick man in och sade att ”vi garanterar att priset för en elpanna skall aldrig ligga över 85 procent utav motsvarande el på olja”, och sådana här saker. Det var ju för att man skulle konvertera då från olja till el. Vissa miljömässiga fördelar har dock eluppvärmningen av hushållen haft, säger Erik Dahlqvist: - Det har väl varit bra på sitt sätt. Vi har ju minskat koldioxidutsläppet, men samtidigt har vi byggt fast oss i att använda el till uppvärmning. Det hade kanske varit trevligare om vi hade gått in för att använda mera värmepumpar, som ger lika mycket värme men förbrukar mycket mindre el, eller gått över till biobränslen och alternativa energiformer. ”Den här reservkraften är nödvändig” Fram till att hushållen valt andra uppvärmningsalternativ är det nödvändigt att Sverige har ett antal äldre gas- och oljeanläggningar i reserv, menar Erik Dahlqvist: - Den bra delen är ju att vi har en backup, när det börjar krisa med ett antal anläggningar som går hemskt sällan - anläggningar som ju inte är världens bästa ur miljösynpunkt kanske eftersom det är olja och kol och andra saker - men samtidigt är det ju en backup i extrema situationer, säger han.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".