Svenska insatsstyrkan saknar utrustning och folk

Försvarsmakten medger, att det fattas både materiel och personal i den svenskledda insatsstyrkan Nordic Battle Group, som ska klar redo den 1 januari. Det saknas bland annat specialbyggda helikoptrar för sjukvårdstransporter.

Försvarets insatschef Jan Jonsson säger, att helikoptrarna ska kunna användas från och med 1 april och att det får bli tillfälliga lösningar under tiden.

– Istället får vi använda våra helikopter 4:or för den uppgiften, men det blir naturligtvis inte lika bra, som de helikoptrar, som är byggda för uppgiften.

Försvarsminister Sten Tolgfors begärde för två veckor sedan in en redovisning av de åtgärder, som vidtagits och kommer att vidtas för att säkra sjuktransporterna.

Försvarsmakten lämnade idag ett svar. Anledningen, till att de nya helikoptrarna inte finns tillgängliga är, att leveranserna av dem har blivit försenade vid två tillfällen.

”Soldaternas säkerhet kan inte garanteras”
Det är dock inte bara för sjuktransporterna, som det råder materielbrist. Det har inte heller funnits rätt medicinsk kommunikations- och fordonsutrustning, något som värnpliktsrådet har påpekat sedan i våras.

Det råder också personalbrist. Det finns drygt 100 lediga Nordic Battle Group-tjänster på försvarets hemsida, bland annat så saknas det sjukvårdspersonal. Det innebär att de närmare 3 000 soldaternas säkerhet inte kan garanteras, säger värnpliktsrådets sekreterare Mikael Åström.

– Vissa soldater inom Nordic Battle Group, som värnpliktsrådet har talat med, är tveksamma till, om de överhuvudtaget kommer att våga åka ut.

Styrkans uppgifter anpassas efter läget
Jan Jonsson säger, att styrkan kommer att vara i beredskap vid årsskiftet och att styrkan också är en av de bäst förberedda inom EU. Om styrkan kommer att skickas iväg, så kommer den att använda det materiel, som de har utbildats med. Det används i insatser, som pågår redan idag.

– Det som vi vill ha är ännu bättre, än det som finns, men det är inte dålig materiel, som de har fått.

Blir det farligare för dem, för att de inte har den nya materielen?

– När man leder ett förband i en insats då tar man hänsyn till vilken utrustningsnivå de har, vilken skyddsnivå de har, hur hotet ser ut, hur sjukvårdskedjan ser ut och ställer uppgifterna därefter, säger Jan Jonsson.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".