Högre krav på hem för unga psykisk sjuka

Trots att antalet privata behandlingshem som tar hand om unga och barn med problem ökat kraftigt det senaste årtiondet, saknas idag föreskrifter för hur hemmen ska drivas. Efter flera larm om missförhållanden på hemmen har Socialstyrelsen nu fått uppdraget att skärpa kraven.
– Ja, det här finns det ett stor behov av. Under de senaste åren har missförhållanden uppmärksammats HVB-hem som tar emot barn och unga med psykiska problem, säger Stina Törnell Sandberg, utredare på Socialstyrelsens sociala tillsynsenhet i Stockholm. Det ska bli tydligare vilka krav man kan ställa på de här hemmen? – Ja. Allt fler privata aktörer ser en marknad i att behandla unga och barn med sociala och psykiska problem. Privata hem tar över Antalet behandlingshem, så kallade HVB-hem, har formligen exploderat i många län, samtidigt som de kommunala behandlingshemmen läggs ned. Enligt riksrevisionsverket har runt 25 nya behandlingshem startats i Västra Götaland sedan 1995 – alla i privat regi. Samtidigt la fem kommunala hem ned sin verksamhet i länet. Även i Uppsala, Kalmar och Södermanland har antalet hem ökat krafigt. I Jönköpings län har antalet privata behandlingshem mer än fördubblats på fem år och intresset bara ökar. Marie Sallnäs, filosofie doktor vid socialhögskolan i Stockholm, har studerat behandlingshemmen utveckling – När Socialtjänstreformen infördes 1982 då var det här ett offentligt drivet område och sedan har vi fått en väldigt stor expansion av enskilt drivna verksamhet, säger hon. Samtidigt med den kraftiga expansionen har det avslöjats problem på en rad hem som fått lägga ned efter kritik och missförhållanden. Dålig utbildning 13 av 19 behandlingshem i Jönköpings län har fått kritik för att de anställda har för dålig eller ingen utbildning alls. Samtidigt som allt fler nappar på affärsidén att behandla unga och barn med problem, saknas alltså regler för hur de här behandlingshemmen ska drivas. – Det har funnits allmänna råd och föreskrifter men de här har upphävts. Men nu ska vi arbeta för att ta fram nya, säger Stina Törnell Sandberg utredare på Socialstyrelsen i Stockholm. Kommer det här att ställa större krav på HVB-hemmen? – Ja, det är det som är förhoppningen, att det ska bli bättre, säger Stina Törnell Sandberg.
Peter Jernberg, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".