1 av 2
Den svenska insatsstyrkan kan komma att jobba även i andra länder inom EU.
2 av 2
Beatrice Ask.

Sverige positivt till utländsk polis här

EU-länderna väntas nästa vecka komma överens om att öppna för möjligheten att ländernas insatsstyrkor ska arbeta i andra länder än det egna, till exempel i samband med terrorbrott. Det innebär att polisens nationella insatsstyrka i Sverige både ska kunna åka till andra länder och Sverige få hjälp av andra länders insatsstyrkor.

Beslutet som väntas på EU:s kommande justitieministermöte i Bryssel är något justitieminister Beatrice Ask är positiv till.

– Jag tror att det är nödvändigt att man åtminstone ser över möjligheterna. Det förslag som vi nu diskuterar är om det ska finnas en sådan möjlighet för ländernas insatsstyrkor att ta hjälp av varandra. Jag tycker att möjligheten ska finnas, sen får vi i Sverige diskutera hur vi ska göra, säger Beatrice Ask.

Gisslansituationer och flygkapningar
EU:s justitieministrar ska nästa vecka avgöra om medlemsländernas särskilda insatsstyrkor ska kunna ingripa i varandras länder om ett medlemsland begär det. Det handlar om extrema situationer som till exempel terroristbrott, gisslansituationer och flygplanskapningar.

Den svenska regeringen vill i ett första steg säga ja till att EU-länderna ska få möjlighet att införa samarbetet. Nästa steg, om möjligheten ska utnyttjas är frivillig.

Socialdemokraterna tycker det är fel att ens säga ja till att göra samarbetet möjligt. Justitieutskottets socialdemokratiske ordförande, Thomas Bodström, vill först veta vad det innebär och hur det går till om det frivilliga samarbetet inleds. Thomas Bodström tror det är svårt att först säga ja till förslaget och sedan säga nej även om det är frivilligt att genomföra förslaget.

– Det skulle bli oerhört märkligt om vi säger ja nere i Bryssel och sedan säger nej i Stockholm.

Ja med förbehåll
Polisens inställning är ja till samarbete men blandat med en del tveksamhet.

– Från en svensk horisont föredrar vi att arbeta tillsammans med våra nordiska vänner. De tränar vi tillsammans med och har ett intimt samarbete med, säger Tommy Hydfors, chef för rikskriminalens ordningsenhet där den nationella insatsstyrkan ingår.

Om det skulle komma hit insatsstyrkor från andra länder då skulle det betyda att det är beväpnade poliser från andra länder som kan arbedta här. Hur ser du på det?

– Jag är lite tveksam till att andra poliskårer ska utöva polismyndighet i Sverige.

Varför är du tveksam till det?

– Svensk polis är utbildad i den svenska lagstiftningen och vet hur vi ska hantera den. Det vet inte de utländska poliskårerna, de vet inte heller vilka värderingar vi gör.

Om förslaget går igenom, så att andra insatsstyrkor tas hit, vem skulle då bestämma när de ska tas hit, skulle polisen göra det?

– Det är säkert så sällsynta fall så jag tycket det skulle ligga på justitiedepartementet att fatta sådana beslut.

Eftersom det är sällsynt att det här kommer att förekomma, behövs det överhuvudtaget?

– Jag tror att det är bra att man ändå har förberett för att en sådan situation kan uppstå, även om jag inte kan se när den skulle uppstå. Men jag tror att det är bra att man resonerar runt frågorna och förbereder sig inför dem, säger Tommy Hydfors.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".