Även britterna vill ge FN i Irak mer tid

USA blir allt mer ensamt i sin hårda och otåliga hållning gentemot Irak. USA:s främsta allierade Storbritannien gjorde via sin FN-ambassadör efter mötet i FN:s säkerhetsråd med vapeninspektörernas chef Hans Blix mycket klart att inspektörerna måste ges mer tid.
– Lugna ner er när det gäller fixeringen vid den 27 januari - det är bara en i raden av en serie rapporter som då ska presenteras, och inspektörerna behöver mer tid, sade den brittiske FN-ambassadören Sir Jeremy Greenstock efter säkerhetsrådets möte på torsdagskvällen. Visserligen vill britterna precis som amerikanerna att undersökningarna på plats i Irak ska intensifieras, men gång på gång upprepade ambassadören att vapeninspektörerna måste ges mer tid, och det tolkas som att britterna nu försöker distansera sig från USA:s mer otåliga inställning och att Storbritannien inte tycker att det i nuläget finns någon anledning till militära aktioner. Kan få ”allvarliga konsekvenser” FN-källor säger till Ekot att Greenstock vid ett internt möte senare gjorde klart att han är övertygad om att Irak har massförstörelsevapen, och att de tids nog kommer att påträffas eller så kommer Bagdadregimen hindra inspektörernas arbete. Båda sakerna är brott mot FN-resolutionerna och kan då leda till som det uttrycks allvarliga konsekvenser. FN-diplomater menar att britternas mjukare inställning nu helt enkelt är ett strategiskt beslut och med örat mot världsopinionen, att de till skillnad från USA inte är beredda att gå i krig om det inte finns några hållfasta bevis att Irak har massförstörelsevapen, något som ju Hans Blix på torsdagen sade än så länge saknas. Amerikanerna pekar på att Irak redan nu bryter mot FN:s resolutioner, bland annat genom att som Blix redovisade inför rådet på torsdagen inte ha redogjort för alla sina program för massförstörelsevapen som FN har krävt. Men USA får alltså allt svårare att få stöd för åsikten att den typen av brott kan vara tillräckliga för att gå till militärt anfall. Tonar också själva ner betydelsen Nästa viktiga steg i processen är den resa Hans Blix och hans kollega från atomenergiorganet IAEA Mohamed al-Baradei ska göra till Bagdad den 19 januari. Då vill de ha svar på flera viktiga frågor från den irakiska regimen. Men även vapeninspektörerna själva tonar ner betydelsen av deras rapport inför säkerhetsrådsmötet den 27 januari, och pekar på det faktum att de ju när som helst kan rapportera eventuella irakiska brott mot resolutionerna. Men även om flertalet inblandade alltså försöker tona ner vikten av inspektörernas delrapport då kvarstår den stora frågan - hur kommer USA att reagera och agera?
Anders Ask, New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".