Björklund.

Björklund vill ha två svenskämnen igen

Ämnet svenska kan åter komma att delas upp i två delar, en språkdel och en litteraturdel. Utbildningsminister Jan Björklund hoppas på detta sätt kunna uppvärdera litteraturkunskapen i gymnasieskolan.


– Om du går in i en skola i Polen eller i Ryssland eller i Frankrike så är det en självklarhet att eleverna läser och tar del av de stora nationalförfattarna.

– I Sverige har detta minskat alltmer och på många skolor gör man det knappt alls, så det är det vi måste ändra på, tycker jag, säger Jan Björklund.

När den förra gymnasiereformen genomfördes i mitten av 90-talet tog man bort uppdelningen i litteratur och i språk, idag får eleverna bara ett betyg i ämnet svenska.

Jan Björklund menar att det gjort att litteraturkunskapen minskat i omfattning, och han vill nu ändra tillbaka till hur det var förut. Därför har han nu gett gymnasieutredningen i uppdrag att titta på just detta.

Björklund vill att eleverna ska läsa mer
Genom att införa ett särskilt betyg i litteraturkunskap hoppas utbildningsministern att eleverna ska börja läsa mera.

På Lärarförbundet är man kritisk till att åter dela upp svenskämnet. Eva-Liz Preiz som är ordförande i lärarförbundet tror, att det skulle göra, att svenskämnet blir svårt att hålla samman och att lärarna får ännu ett mål att leva upp till.

– Jag tror att det blir svårare för eleven, därför att språkförståelse och litteraturkunskap hänger samman.

– Ska eleven få sammanhang och helheter, då krävs de här båda delarna och det är lärarprofessionen, som avgör hur man avväger det här och hur man lägger tonvikten vid olika tidpunkter. Den friheten tycker jag, att lärarna ska ha, säger Eva-Liz Preiz.

Matematik och engelska ska anpassas
Regeringen vill också titta på, om kärnämnen som matematik och engelska ska kunna anpassas till de olika programmen, för att fler elever ska klara målen och gå ut gymnasiet med godkända betyg.

Det skulle kunna innebära att elever på till exempel fordonsprogrammet kan välja att läsa en särskild version av matematik, som de sedan blir tvungna att komplettera, ifall de vill läsa vidare på högskola.

Det är en av de saker, som ska ses över i den pågående gymnasieutredningen. Den nya gymnasieskolan är tänkt att träda i kraft hösten 2010.

Maja Lagercrantz
maja.lagercrantz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".