Lång väntan på fast jobb för unga

Allt fler ungdomar tycker det är viktigt med en fast anställning, men det dröjer allt längre innan unga svenskar etablerar sig på arbetsmarknaden.

Det visar Ungdomsstyrelsens stora rapport om unga i Sverige som lämnas till regeringen idag.

Frida Yasdani, 21 år från Luleå, är en av dem som gärna skulle ha en fast anställning.

-Det är något viktigt, för att man vet, att man har ett jobb att man är fast och att man inte behöver tveka så mycket på hur länge, man blir kvar, på vad som gäller.

Frida Yazdani har idag en timanställning här på Eniros avdelning i Luleå och vet inte i nuläget, om det kan leda till en fast anställning, vilket allt fler ungdomar önskar sig idag, enligt Ungdomsstyrelsens undersökning.

Drygt 3 000 ungdomar från 16 till 29 år har svarat på den. Förra gången man gjorde undersökningen var för fem år sedan. Då tyckte nästan sju av tio unga att fast anställning var viktigt. Idag tycker nästan åtta av tio det.

Barnafödande skjuts upp
I och med att många unga idag saknar en fast anställning och en ekonomisk trygghet, leder ofta till att man drar ut på de stora besluten, säger Inger Ashing vid Ungdomsstyrelsen:

- Det innebär ju konkret att unga i mindre uträckning än äldre har möjlighet att skaffa ett boende. Man har kanske inte den ekonomiska trygghet, som gör att man får ett hyreskontrakt. Man kanske inte heller har den tryggheten, som gör att man kan köpa sig en bostad.

- Vi ser ju också att barnafödande och så vidare skjuts allt längre upp i åldern och många unga säger, att man vill ha en egen bostad och ett tryggt arbete, innan man vågar skaffa barn, så att det påverkar hela etableringen.

Idag dröjer det ända till man har blivit 28 år i genomsnitt, innan merparten eller 75 procent av åldersgruppen har en anställning på något sätt, vilket kan jämföras med 1990, då etableringsåldern var 21 år, enligt siffor från Statistiska Centralbyrån. Med andra ord tar det nu sju år längre i genomsnitt än för 17 år sedan att få ett jobb.

Fast anställning blev mer trygghet
Frida Yazdanis kollega på Eniro i Luleå Tomas Åhgren är 22 år och fast anställd sedan ett år tillbaka. Han kan vittna om att det har betytt mycket för den personliga tryggheten.

- När man fick vikariatet och senare en fast anställning då blev det mer trygghet. Vi har just köpt en lägenhet också och innan det, så bodde vi i en hyresrätt. Det hade varit mycket kämpigare, i alla fall mycket otryggare att inte ha en fast anställning.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se
Nils Eklund
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".