Regeringen vill skärpa regler för sms-lån

Många unga som tar sms-lån klarar inte av att betala tillbaka lånen, så hamnar de i en slags skuldfälla. Nu tänker regeringen ändra lagen för sms-lån och funderar bland annat på att införa en ångervecka.

– Det kommer att vara strålande om det kan genomföras, säger Janne Åkerlund som arbetar med förebyggande verksamhet hos Kronofogden.

Ett problem som Kronfogden ser med sms-lån är att det går så fort.

– Du kan få pengarna inom maximalt 15 minuter.

Många låntagare hamnar hos kronofogden
Ett annat problem är, att man måste betala tillbaka snabbt och att ett lån på 3 000 kronor kan bli en skuld på 3 600 kronor

– Om man inte har 3 000 idag, vad är det som säger att man har 3 600 om en månad, säger Janne Åkerlund.

Det är många som tar sms-lån, som hamnar hos kronofogden. De flesta är unga och de flesta har inte bara ett lån, som de inte klarar av att betala tillbaka, utan flera.

– Det är en motorväg in i skuldfällan.

Regeringen överväger ångervecka
Nu vill regeringen ändra lagen. Exakt när den nya lagen kommer och exakt hur den ska se ut är inte klart, men det är tre saker som regeringen tittar extra på.

Dels så funderar regeringen på att tvinga företagen att göra en kreditprövning först, så att de ser att den som lånar kan betala tillbaka.

– Det här med kreditprövning tycker jag är utomordentligt, säger Janne Åkerlund.

Dels så ska SMS-företagen behöva berätta exakt hur mycket lånet kostar och dels vill regeringen, att man ska få en vecka på sig att ångra sig efter att man skickat iväg sms-et.

– Ångervecka är utomordentligt och genomförs det här, så tror jag att SMS-lånen som skuldfälla kommer att vara mycket ofarlig.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".