Glesbygden drabbas när NMT släcks

Mobiltelefonnätet NMT stängs vid årsskiftet, och det drabbar folk i glesbygd. För där har GSM-nätet inte alls samma täckning.

Sven Anders Fjällås är renskötare i Arvidsjaur och han använder NMT-telefonen ofta.

– Jag använder den ju när vi är ute i fält. Då är det ju den som gäller framför allt. Jag använder den, tills de släcker ner den. Då får jag väl börja använda GSM.

Men fungerar GSM lika bra?

– Nej, nej, oh nej. Det gör den inte. Här är ju mycket döda zoner.

När året tar slut är det också slut med den gamla NMT 450-tekniken, som anses föråldrad av Post- och Telestyrelsen.

Men delar av Sverige saknar alternativ mobiltelefonitäckning och är därför beroende av NMT.

GSM ersätter inte NMT fullt ut
Det finns idag fler än 100 000 NMT-abonnemang kvar, även om en del av dem inte används så ofta. De flesta användare finns i Norrlands inland men även i glesbygd i syd- och mellansverige.

Det är tänkt att ett utbyggt GSM-nät ska ersätta NMT, men även om GSM byggs ut till en 90-procentig täckning nästa år, så kommer det knappast att kunna ersätta NMT-systemets täckning fullt ut i glesbygden.

Tommy Ljunggren är mobilnätschef på Telia Sonera.

– På vissa platser är det fortfarande så, att NMT-nätet har bättre täckning än GSM-nätet. Vi hade väldigt gärna velat ha några månader eller kanske ett år till på oss att bygga helt färdigt.

Gamla frekvenser används till 3G
– Vi fick inte förlängt vårt tillstånd ifrån Post- och Telestyrelsen, så att nu till årsskiftet så måste vi stänga av även, fast vi inte riktigt är klara med den här utbyggnaden av GSM-nätet.

En annan möjlighet ger företaget Nordisk mobiltelefon, som kommer att använda samma frekvens som NMT det vill säga 450-megahertz-bandet, men för 3G-telefoni. Även om starten för detta ska ske den 1 januari kvarstår en del frågetecken, säger vd Rickard Slunga.

– Vi kommer att ligga i en första testfas i början på året, eftersom vi inte får slå på nätet före 1 januari 2008.

Renskötaren Sven Anders Fjällås befarar att säkerheten i vardagen blir sämre när NMT försvinner.

– Man färdas ju ensammen så att fort händer väl någonting. Det är ju en trygghet för familjen också att veta att man kan höra av sig.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se 
Anna Widén SR Norrbotten
anna.widen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".