Nordkorea fick USA-hjälp mot pirater

Besättningen på ett nordkoreanska fartyg har med understöd från en amerikansk jagare lyckats återta kontrollen över sitt fartyg från pirater som hade bordat det utanför Somalias kust.

Den amerikanska jagaren befinner sig i området för att jaga pirater och fick ett nödanrop från det nordkoreanska fartyget. Piraterna hade då tagit sig ombord och lyckats ta kontroll över fartygets kommandobrygga.

När jagaren närmade sig lyckades den nordkoreanska besättningen återta kontrollen över fartyget. Under striden dödades två pirater och fem tillfångatogs av nordkoreanerna. Tre besättningsmän som skadades har tagits ombord på den amerikanska jagaren James E Williams där de får vård.

Samtidigt fortsätter en annan amerikansk jagare, Arleigh Burke, att jaga ett japanskägt fartyg som har kapats av pirater utanför Somalia. Två av piraternas egna båtar har sänkts av amerikanerna men piraterna har fortfarande kontroll över lastfartyget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".