Tyska offentliganställda fick avtal

Det blir ingen storkonflikt på arbetsmarknaden i Tyskland. Efter 30 timmars förhandlingar är konflikten löst. Natten till fredagen nådde parterna i den tyska offentliga sektorn ett avtal som ger de tyska offentliganställda 4,4 procent på två år.
Trots att strejkhotet till sist avvärjdes var det många bekymrade miner i Potsdam, där förhandlingarna pågick till ett natten till fredagen. Det var främst arbetsgivarsidan och de fattigaste kommunerna som förlängde förhandlingstiden, timme efter timme, innan de gick med på avtalet. Facket ses som segrare Fackföreningen Verdi, världens största enskilda fackförbund som organiserar 2,7 miljoner anställda, hade krävt tre procent på ett år, men sågs ändå som nattens segrare när resultatet 4,4 procent på drygt två år presenterades. Det fanns oro bland fackföreningsmedlemmarna att man satte för mycket på spel i tider där arbetslösheten bara stiger. Senast på torsdagen kom nya dystra siffror, och många offentliganställda har varit mer oroade för sina jobb än roade av tanken på strejk. Samtidigt har de poängterat att lönehöjningarna verkligen behövs. Det är inga höginkomsttagare som Verdi organiserar, bland annat sjukvårdbiträden, brandmän, sophämtare och bussförare. Behövde en överenskommelse För den socialdemokratiske förbundskanslern Gerhard Schröder och den socialdemokratisk-gröna regeringen var det ett måste med en överenskommelse. Det var inrikesminister Otto Schily som ledde arbetsgivarsidans förhandlingar och en strejk hade lätt kunnat ses som ett exempel på regeringens oförmåga att ens komma överens med de som borde stå de nära, fackföreningarna, men företrädare för de fattigaste kommunerna var bekymrade och flera funderar på att följa Berlins exempel: Delstaten Berlin meddelade i onsdags att man med omedelbar verkan lämnar arbetsgivarorganisationen, med argumentet att för Berlin finns inget annat val än en nollrunda. Berlin inför istället ökade arbetstider för tjänstemännen. Räknat per capita är budgetunderskottet i Berlin dubbelt så stort som Argentinas.
Gunnar Bolin, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".