Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strejken i Venezuela påverkar grannar

Den politiska proteststrejken mot president Hugo Chavez i Venezuela har nu pågått i 40 dagar. Strejken har också orsakat en djup ekonomisk kris och det påverkar också grannländerna, rapporterar SR:s korrespondent Lars Palmgren.
I de colombianska orter som ligger nära gränsen till Venezuela är köerna framför bensinmackarna nästan lika långa som i Venezuela, och i många marknader och livsmedelsaffärer börjar hyllorna stå lika tomma som i grannlandet. Orsaken är att tusentals venezulaner varje dag åker över gränsen för att handla i Colombia det som inte längre går att få tag på hemma. En annan effekt av den venezulanska anstormningen är att priserna i gränsområdet plötsligt skjutit i höjden, i vissa fall till en nivå som många colombianer inte klarar av att betala. Fartyg till Colobia för mat Den venezulanska regeringen importerar sedan en tid stora mängder livsmedel från Colombia, men eftersom behovet är så stort anländer på fredagen tre venezulanska krigsfartyg till olika colombianska hamnar med den enda uppgiften att köpa allt som erbjuds på de lokala bondemarknaderna. Dessa varor ska sedan distribueras via de statligt subventionerade butiker som Hugo Chavez har etablerat i många fattiga områden, men allt sådant kostar. Den venezulanska statens inkomster har minskat med över hälften sedan den statliga oljeindustrin praktiskt taget paralyserades för några veckor sedan. Under de 40 dagar som proteststrejken pågått har också den venezulanska valutans värde minskat med 17 procent i jämförelse med dollarn. Bankstrejk leder till panikuttag Just nu pågår dessutom en bankstrejk som fått många sparare att göra panikuttag av den omfattningen att hela banksystemet satts i gungning. Samtidigt fortsätter demonstrationer både mot och för Hugo Chavez. De är inte lika omfattande som för ett par veckor sedan, men istället har det blivit allt vanligare med våldsamma sammanstötningar mellan de två grupperna, och även om det fortfarande pågår förhandlingar mellan oppositionen och regeringen finns det ingenting som tyder på ett närmande eller ens ett erkännande av den andre.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".