Svårt för svenska företag i Ryssland

Det talas ofta om att det är svårt för till exempel svenska företag att etablera sig i Ryssland på grund av byråkrati, korruption och maffian. Men Rysslands ambassadör i Sverige, Alexander Kadakin, har en helt annan bild. Han tycker att problemen finns hos de svenska företagen.

Enligt Kadakin är de svenska företagen alldeles för räddhågsna och saktfärdiga.

Rysk ekonomi växer just nu mycket starkt, inte minst som en följd av de stigande inkomsterna från gas och oljeindustrin. Och den ryske ambassadören tycker det är konstigt att så få svenska företag försöker få en del av den här kakan.

I Sverige talas ofta om osäkerhet och problem med att ta sig in i Ryssland. Alexander Kadakin har en helt annan förklaring till det blygsamma svenska intresset.

Problemet, enligt Kadakin, är att svenska företag är för passiva och att beslutsgången i de svenska företagen ofta är för långsam.

Vilka företag det handlar om säger inte den ryske ambassadören. Men ett företag nämner han, och då i en hyllning till det goda exemplet.

– Titta på Ikea. Trots allt tal om kriminalitet, rysk maffia och korruption, så gick Ikea in och byggde upp en stark verksamhet i Ryssland.

Juri Gourman, SR International
juri.gourman@sr.se
Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".