Sverige ännu mer konkurrenskraftigt

Sverige har på ett år klättrat från plats nio till plats fyra på listan över världens mest konkurrenskraftiga länder. De länder som är bättre är USA, Schweiz och Danmark. Det visar en rapport från World Economic Forum som har undersökt konkurrenskraften i 131 länder.

Kai Hammerich, generaldirektör för Invest in Sweden Agency, säger att Sverige har potential att behålla fjärdeplatsen på listan, men att det krävs arbete också.

– Förutsättningen för att göra det är att vi vidtar åtgärder inom en rad olika områden därför att den globala konkurrensen är både snabb och hård och många andra länder gör mycket ambitiösa satsningar. Då kan man inte för ett ögonblick slå sig till ro med till exempel den här fjärdeplaceringen utan det gäller att hela tiden se om sitt hus.

Kai Hammerich fortsätter:

– Därför är en sådan här rapport viktig och de ger också vissa tendenser och indikationer på områden där vi kan förbättra oss och det måste vi göra vi måste satsa framåt hela tiden.

Ett sådant område är utbildning och forskning. Bredden finns, men det krävs en ökad spetskompetens för att svenska företag även i fortsättningen ska kunna konkurrera framgångsrikt på världsmarknaden, enligt Kai Hammerich. En annan sak som kan förbättras för att Sverige inte ska tappa i konkurrenskraft mot andra länder är infrastrukturen. Inte minst när det gäller flyget, enligt Kai Hammerich.

– Det man är kritisk till är framförallt flygförbindelserna till och från Sverige, bland annat bristen på direktförbindelser från Stockholm ut i världen.

Kai Hammerich säger också att man inte ska fästa alltför stor vikt vid enskilda placeringar på olika listor, eftersom det ofta är väldigt tätt uppe i toppen. Det är i stället trenden som är viktig, och inte om ett enskilt land gå upp eller ner några pinnhål från ett år till ett annat.

– Det som jag tror är viktigt med den här typen av ranking är att man ligger bland de tio första. Om man sen ligger på en fjärde, sjunde eller åttonde plats spelar inte så stor roll.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".