Oljerigg utanför Mexiko.

Flyget påverkas av det höga oljepriset

Oljepriset ligger på historiskt mycket höga nivåer. På bara en månad har priset ökat med 19 procent. Det beror bland annat på störningar i produktionen. På torsdagen låg oljan som högst bara fyra dollar under 100 dollar per fat. En bransch som påverkas märkbart är flyget.

Enligt Olof Löfgren, talesman för flygbolaget Malmö Aviation är bolaget oroat.

– Det man börjar göra i vårt läge är att börja titta på hur lång tid vi kan leva med den här nivån på oljepriset i förhållande till dollarn.

Nära toppnivån
Priset på råolja ligger nära sin historiska toppnivå på strax över 100 dollar fatet i dagens penningvärde, som nåddes under oljekrisen i slutet på 70-talet.

Ulf Svahn, vd på branschorganisationen Svenska Petroleum insititutet, säger att dagens oljepris är väldigt högt.

– Det är oväntat högt med tanke de förutsättningar som finns ute på marknaden.

Men den starka efterfrågan håller i sig trots det höga priset, och just det är en viktigt förklaring till dagens höga nivåer enligt Ulf Svahn.

– Det jag kan förvånas över är att den internationella efterfrågan inte påverkas. Jag hade förväntat mig, precis som på 70-talet, att efterfrågan på olja skulle påverkas starkare. Det kan vi inte se.

Ekonomiskt spel
Konflikter och oro för utvecklingen i oljeproducerande länder och störningar i produktionen, som i Mexico nyligen, driver upp priset. Men det finns också ett ekonomiskt spel bakom, där placerare investerar i olja precis som man gör i till exempel värdepapper.

Den svenska ekonomin tar än så länge ingen större skada av det höga oljepriset, enligt Mats Dillén, generaldirektör på Konjunkturinstitutet. Men skulle det stiga ännu mer kan det få negativa effekter på världskonjunkturen som sin tur kan påverka Sverige. Men Mats Dillén tror som så många andra på ett sjunkande pris så småningom.

– På lite längre sikt tror jag att oljepriset kommer att falla tillbaka därför att vi räkna med att det kommer ny produktionskapacitet. På kort sikt kan man mycket väl tänka sig att oljepriset kommer att fortsätta att stiga och man kan inte utesluta att det kommer att hamna över 100 dollar per fat.

Fortsatt oro
Förutom flyget och andra delar av transportbranschen finns det få tydliga förlorare på det höga oljepriset. Inte ens svenska bilister drabbas särskild hårt eftersom dollarn just nu är så svag och därigenom dämpar effekten. Men på Malmö Aviation tror man oron kommer att hålla i sig ett tag.

– Vi har ju en gräns för hur mycket vi kan tåla för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet. Men så är det ju kunderna som ska betala, de är ju de som står för notan egenligen, säger Olof Löfgren.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".