Räddningsarbete efter onsdagens bombexplosion i Togliatti.

Åtta döda i sprängdåd i Ryssland

Sprängdådet på onsdagsmorgonen mot en buss i staden Togliatti vid floden Volga i södra Ryssland utreds som ett terrordåd. Minst åtta människor dödades och ett 50-tal skadades vid explosionen.

På sjukhus finns 40 personer, berättar Togliattis chefsläkare. För några är läget allvarligt. Många har skadats av metallsplitter.

Enligt de första uppgifterna var det en sprängladdning på motsvarande två kilo trotyl. De flesta offren var elever och lärare vid en yrkesskola för hotell och restaurang i Togliatti.

Presidenten lovar stöd
De var på väg till skolan i morgonrusningen. Laddningen var så kraftig att fönster i byggnader intill splittrades och också människor som gick på trottoaren skadades.

President Vladimir Putin har utlovat stöd till anhöriga och offer för terrordådet. Enligt åklagare och Samaras läns guvernör är det ett terrordåd. Kriminaltekniker från ryska inrikestrupperna i Moskva är på väg till Togliatti.

Omfattande brottslighet
Staden är något av Rysslands Detroit, centrum för den enda kvarvarande ryska bilfabrikanten Auto Vaz. Här byggs Lada, efter modell från italienska Fiat. Det är därför stan 1964 bytte namn från Stavropol till Togliatti efter italienska kommunistpartiets grundare.

Bilindustrin är en stolthet som sysselsätter större delen av stans 700 000 invånare. Men den har också fört med sig omfattande brottslighet. Olika syndikat som då och utkämpar väpnade strider. De har också använt sprängladdningar, men aldrig något motsvarande onsdagens sprängdåd.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".