Säger nej ibland.

Ny bedömning minskar sjukskrivningar

Uppdaterad 15:59
Försäkringskassan spår att ersättningarna för sjukskrivningar framöver kommer att minska snabbare än vad man tidigare trott. Att Försäkringskassan numera ibland säger nej till sjukpenning trots att personen har ett läkarintyg kan vara en förklaring.

– Man måste säga att minskningen är förhållandevis kraftig. Om man skulle gå tillbaka ett antal år skulle man nog se den som mycket kraftig. Nu har vi vant oss vid en kontinuerlig nedgång och nu går den lite, lite snabbare än vad vi tidigare har räknat med, säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg.

Kostnaderna för sjukpenning, det vill säga korta och längre sjukskrivningar, kommer att minska från cirka 34 miljarder kronor i fjol till knappt 27 miljarder år 2009.

Planar ut
Därefter kommer nedgången att plana ut, spår Försäkringskassan i sin nya prognos.

Under perioden fram till 2009 räknar man med att 40 000 färre personer kommer att få sjuk- och aktivitetsersättning, det som tidigare hette förtidspension.

– Rent krasst räknat kan den minskade sjukpenningen för statens del handla om fem, sex miljarder i minskade kostnader på några års sikt, säger Curt Malmborg.

Ändrad bedömning
Enligt Curt Malmborg är det Försäkringskassans förändrade bedömning av sjukfallen snarare än kontroller som är förklaringen till att kostnaderna minskar.

– Ibland säger man nej till sjukpenning, trots att det kan finnas ett intyg från läkare. Så enkelt är det.

Har det blivit en hårdare bedömning av sjukskrivningarna?

– Jag tycker att det är fel att använda ordet hårdare bedömning för det var nog väl så hårt att människor blev inlåsta i sjukskrivning som de blev tidigare. Vi vet ju att många blev kvar där och kom inte ut och då var enda utvägen en förtidspensionering. Så det är en mer korrekt bedömning som vi gör nu, säger Curt Malmborg.

Svårt att tolka
Enligt Gun Johansson, arbetssociolog som nyligen doktorerat om sjukfrånvaro är det svårt att tolka nedgångar i sjukfrånvaro. Det kan bero på att försäkringskassorna blivit mer korrekta när de sjukskriver eller att hälsoläget förbättrats. Men det kan också finnas helt andra orsaker till att sjukfrånvaron nu minskar.

– Det kan ju också vara så att sjukfrånvaro idag kan uppfattas som stigmatiserande på grund av debatten om fusk. Man känner att man blir ifrågasatt och därför går tillbaka. Om det här är korrekt så skulle det kunna innebära att människor idag går till jobbet trots att de är sjuka, det vill säga att vi fått en högre sjuknärvaro, säger Gun Johansson. Hon fortsätter:

– Men vad man också kan säga är att det här är spekulationer vi vet inte därför att vi har en tendens att i tider av nedgång i sjukfrånvaron så slutar vi också forska kring sjukfrånvaron.


Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".