KI tror på hyggligt goda tider

Riksbankens besked på tisdagen när styrräntan höjde var att svensk ekonomi fortfarande är stark men att osäkerheten ökat. På onsdagen visade en månadsbarometer från Konjunkturinstitutet att hushållen tror på hyggligt goda tider, men att fler företag än tidigare börjar bli missnöjda med lönsamheten.

På samma sätt som Riksbanken justerar Konjunkturinstitutet ner den väntade tillväxten i BNP en smula. Men Konjunkturinstitutet tror samtidigt att ytterligare 200 000 personer kommer vara sysselsatta i arbete 2009.

Det kan också vara anledningen till att hushållen i den senaste mätningen tror på fortsatt goda tider, men att de också framför sig tror på att inflationen är på väg uppåt. Just nu är uppfattningen att den är ganska jämnt två procent räknat på konsumentpriserna, men den kommer att stiga till runt 2,8 procent räknat i årstakt.

Det här ser att spegla av sig i barometersvaren från företagen, som dels rapporterar att det finns brist på arbetskraft men att den inte är större nu än förra mätningen.

Just nu säger vart tredje företag att de har brist personal. Något som kan göra med att fler företag än tidigare måste höja lönerna och att de därför tycker sig märka att vinsterna, som under under lång tid blivit större och större, inte längre ökar i samma takt. Andelen företag börjar bli missnöjda med lönsamheten är nu fler än tidigare. Vart femte företag säger så.

Kostnadstrycket spär på inflationen och Konjunkturinstitutet räknar nu med att Riksbanken höjer räntan med ytterligare 0,75 procentenhet inom ett år.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".