Elpriser ändå låga

Trots att den svenska elen blivit dyrare är den fortfarande billig om man jämför med internationella priser. Och det beror framför allt på tillgången på billig vattenkraft. Det säger professor Lars Bergman vid Handelshögskolan i Stockholm.
“Om man ser på hushållens elpriser är priserna låga jämfört med de flesta länder. När det gäller industrins priser kan det variera en del. Det beror på att det i vissa länder finns speciella priser för tung industri och det har vi inte i Sverige. Men generellt kan man säga att den svenska elprisnivån är ganska låg.” Andra länder med stor tillgång till vattenkraft och därmed billiga elpriser är Finland och Norge. Danmark och Grekland är exempel på länder med dyr el. Andra länder i Europa har priser som är mellan 50 och 75 procent dyrare än den svenska elen. I vissa europeiska länder som Frankrike och Tyskland är det vanligt med avtal mellan den tunga industrin och elföretagen som gör att företagens el i vissa fall blir billigare än i Sverige samtidigt som hushållens el är dyrare. Men trots att elen är billigare i länder med mycket vattenkraft gör den ojämna och svårförutsägbara tillgången på vatten att elpriset variera mycket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".